Denna artikel sponsras av författare/förlag

Debutanten Susanne Brijker: ”Det är humorn som lyfter livet”

Susanne Brijker. Foto: Mahiru Hagdahl

Mannen som hyrde en familj är Susanne Brijkers debutroman, en tragikomisk feelgood om ensamhet, oväntad vänskap och att åldras.

– Jag är en stor dagdrömmare och har periodvis levt mer inom än utom mig själv. Skrivandet blev ett sätt att förena de två världarna och dela med mig av min inre värld. Men först trodde jag aldrig att jag skulle kunna skriva en hel bok, för jag är så lat, berättar Susanne med glimten i ögat.

År 2012 bestämde hon sig för att sälja det stora huset, flytta till något mindre och satsa på att skriva böcker.

– Livet är för kort för att slösas bort på att städa och hålla efter saker och ting, säger hon.

Till vardags arbetar hon som sjuksköterska inom Avancerad Sjukvård i Hemmet (ASIH) vilket innebär att hon åker hem till svårt sjuka patienter. Yrket har gett henne både en speciell syn på livet och mycket input till skrivandet.

– Jag har träffat alldeles för många människor som precis har gått eller ska gå i pension när cancern eller någon annan svår sjukdom slår till. Människor som väntat i alla år på att äntligen få tid att ägna åt sin hobby, sin partner, att resa och se världen. Och sedan är det plötsligt för sent. Vi som arbetar med detta vet att man inte ska skjuta upp det man verkligen vill göra.

Ur de här tankarna föddes grunden till hennes första roman. Men den uppstod också ur ett skämt.

Mannen som hyrde en familj kom som följd av ett skämt som jag dragit i flera år med kollegor, säger Susanne. Att om man vill vara säker på att få besök när man är äldre så ska man inte skaffa sig barn, utan istället spara pengarna som barn kostar och hyra in skådespelare som spelar familjen.

Det är just detta som boken handlar om. Gustav är 83 år och har alltid prioriterat karriären framför att skaffa barn. När han hamnar på ett lyxigt äldreboende bestämmer han sig för att hyra en familj. Men det blir inte riktigt som han har tänkt sig.

Mannen som hyrde en familj är skriven i samma anda som En man som heter Ove, och kombinerar en lättsam, rolig historia med djupa och allvarliga tankar. 

Mannen som hyrde en familj

Mannen som hyrde en familj

  • Förlag: Hoi Förlag AB
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-09-21
  • ISBN: 9789176971956

Humor är viktigt för Susanne, både i skrivandet och i livet i stort. 

– Det är humorn som lyfter livet. Jag använder det mycket i alla sammanhang, det är mitt sätt att försöka nå människor. Även i svåra situationer i mitt jobb, och kanske är det just då det behövs som mest, säger Susanne.

Boken kretsar kring budskapet att det aldrig är för sent.

– Det är möjligt att lära känna nya människor sent i livet och förändra sig själv, fastän man kanske inte tror det, säger Susanne.

Huvudkaraktären Gustav är en riktig surgubbe som Susanne trots allt har uppskattat att lära känna och spendera så mycket tid med.

– Han är väldigt framåt och låter sig inte hejdas, och där har han nog faktiskt inspirerat mig lite ibland. Man kommer på sig själv att ”göra en Gustav” när man hutar åt ungdomar som lägger upp fötterna på tunnelbanesätet …

Om författaren

Susanne Brijker föddes 1969 i Finspång. Hon har en examen i biomedicinsk vetenskap från universitetet i Leiden och en i omvårdnad från Röda Korsets högskola. Idag bor hon i Järfälla utanför Stockholm och arbetar som nattsjuksköterska. Idén om gubben Gustav som hyr en familj fick hon genom sitt jobb där hon träffar många människor som är ensamma på ålderns höst, trots att de har familj.

Mannen som hyrde en familj

Mannen som hyrde en familj
Författare
Förlag Hoi Förlag AB
GenreSvenska berättare
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor288
Vikt350 gr
Utgiven2019-09-21
SABHc
ISBN 9789176971956

Trots att han är långt över pensionsåldern har 83-årige Gustav inga planer på att lägga karriären och därmed sin höga position på hyllan. Men mitt under ett viktigt styrelsemöte faller han plötsligt ihop av en stroke. När han vaknar på sjukhuset kan han tänka klart, men kroppen vill inte lyda honom och talet hänger inte längre med.

Gustav, som inte har några barn, tvingas inse att han inte kan ta hand om sig själv och flyttar till StjärnHof, traktens lyxigaste äldreboende. Här värderar man att familjen finns på plats och eftersom Gustav alltid strävat efter att vara lyckad hyr han en familj. Lättare sagt än gjort. Istället för den perfekta familj Gustav tänkt sig står han nu med den evighetsstuderande losern Kristoffer till son, en ensamstående mamma till svärdotter och hennes två diagnosspäckade ungar till barnbarn.

Mannen som hyrde en familj är en tragikomisk feelgood-roman med karaktärer som griper tag och väcker känslor. Det är Susanne Brijkers debutroman.

Susanne Brijker föddes 1969 i Finspång. Idag bor hon i Järfälla utanför Stockholm där hon arbetar som nattsjuksköterska med palliativ vård och som teamledare. Idén om den grinige gubben Gustav som hyr en familj fick hon genom sitt arbete där hon sett att många äldre människor ofta är ensamma, trots att de har familj. Susanne har bland annat studerat biomedicinsk vetenskap på universitetet i Leiden och pratar flytande nederländska. Hon har även utbildat sig till sjuksköterska på Röda Korsets högskola och forskat under två år om bland annat tumörbiologi på Karolinska Institutet, samt gästforskat några månader vid Princeton University i USA.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se