fbpx

Svenska streamingmarknaden kan vara värd 850 Mkr 2019

Hittills är det vuxenböcker som drivit utvecklingen inom streaming. När kommer barnen? Foto: iStock.

De svenska digitala boktjänsterna omsatte 2018 tillsammans över 680 Mkr och kan i år växa till hela 850 Mkr, visar beräkningar som Boktugg gjort.

I veckan har alla de tre boktjänsterna (ibland kallas de ljudbokstjänster men alla erbjuder ju även eböcker) släppt siffror från fjärde kvartalet och skrutit om hur mycket de växer. Storytel, marknadsledarna, är (tack vare börsnoteringen) mest transparenta och ger exakta siffror på både abonnenter och omsättning fördelat på Sverige och utlandet.

Bookbeat berättar både omsättning och antal abonnenter ganska noga, men bara som en klumpsumma för Sverige, Finland och Tyskland.

ANNONS

Nextory avslöjar omsättning men inte antalet abonnenter och liksom Bookbeat en klumpsumma för Sverige och Finland.

Om en dryg månad släpps försäljningsstatistiken och då får vi se hur stor den svenska streamingmarknaden för digitala böcker faktiskt är. Men utifrån de siffror vi fått i veckan kan vi inte låta bli att räkna lite.

Låt oss börja med förra året. Storytels omsättning i Sverige för de fyra kvartalen ger uträkningen 122 + 125,8 + 136 + 140 = 524 Mkr totalt.

ANNONS

Bookbeat omsatte totalt 145 Mkr varav majoriteten kom från den svenska marknaden, men samtidigt indikerade de att redan nästa år ha majoriteten av intäkterna från utlandet. Så vi uppskattar helt enkelt att 83 av de där 145 Mkr kommer från Sverige.

För Nextory är faktiskt uträkningen ännu enklare. De uppgav en total omsättning på 75 Mkr (ungefär) och har bara varit igång i Finland i tre månader. Alltså kan de inte ha hunnit omsätta många miljoner, vi uppskattar därför att 73 Mkr kommer från den svenska marknaden.

Det skulle ge en total omsättning för de tre tjänsterna under 2018 på hela 680 Mkr. Då har vi inte räknat in Bokus Play som väl i alla fall borde omsätta ett par miljoner kronor?

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Så vad blir prognosen för 2019? Ja, Storytel var redan under fjärde kvartalet uppe i en omsättning på 140 Mkr vilket motsvarar 560 Mkr på helåret. De ökade omsättningen mellan Q4-2017 och Q4-2018 med 88 Mkr. Även om tillväxten nästan halveras nästa år så bör Storytel nå 610 Mkr i Sverige vilket skulle motsvara en tillväxt på 9 procent. Är det i underkant? Svårt att säga men i reella tal handlar det ändå om 30 000 nya kunder i snitt under året, kanske uppåt 40 000 totalt. Kan bli tufft.

De övriga tjänsterna då? Vi gissar att Bookbeat växer med 50 procent och Nextory med 60 procent. Det skulle ge en omsättning på 125 Mkr för Bookbeat och 115 Mkr för Nextory på den svenska marknaden. Vi lämnar utlandet utanför i denna uträkning.

Då landar vi totalt på 850 Mkr för 2019. Återigen utan att ta med Bokus Play i kalkylen, eller för den delen andra streamingaktörer som kan komma att lansera i Sverige under året. Vi utelämnar även mer nischade tjänster som Kidsread och Fairytell samt de som nischat in sig på att sälja till skolor, förskolor och bibliotek, som Ugglo, Polyglutt och Biblio. Alla dessa tillsammans bör omsätta ett antal miljoner dessutom.

På tal om Bokus så är det ingen tvekan om att streamingtjänsterna gemensamt kommer att passera Bokus totala försäljning av fysiska böcker i nätbokhandeln nästa år. Frågan är närmast ifall även Storytel ensamt gör det.

Och lyckas alla aktörerna sedan tillsammans växa med 18 procent året därpå så spränger den svenska streamingmarknaden miljardvallen år 2020.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.