fbpx

De fyra nominerade till Sveriges Radios romanpris 2019

De fyra nominerade till Sveriges Radios romanpris 2019, fr v: Tomas Bannerhed (foto: Sofia Runarsdotter), Sara Stridsberg (foto: Irmelie Krekin), Lena Einhorn (foto: Agneta Åkesson) och Lyra Koli Foto: Matti Koli.

Nu har Sveriges Radio valt ut de fyra titlar som har chans att vinna årets Romanpris som delas ut under Litteraturveckan i P1 (8-14 april 2019). Nu ska lyssnarjuryn läsa och därefter diskutera fram pristagaren.

– Det är omöjligt att säga vilken roman som tar hem spelet i år – det är ett gott tecken i sig. De här böckerna har sina olika och egna kvaliteter. Jag ser fram emot Romanprisets öppna och fria diskussioner, jag hoppas och tror på nya insikter och en rafflande samtalsvecka fram till finalen och prisutdelningen i Växjö. Välkomna att vara med, tänka, tycka och lyssna, säger kulturredaktionens Marie Lundström som kommer att leda prisutdelningen den 12 april, i ett pressmeddelande.

I april är det alltså dags för Litteraturveckan i P1 som avslutas med en stor litteraturgala i Växjö den 12 april med utdelning av Sveriges Radios Romanpris, Lyrikpris och Novellpris. Nu är det klart vilka fyra titlar som nominerats till Sveriges Radios Romanpris och som årets lyssnarjury nu ska läsa.

De nominerade till Sveriges Radios Romanpris 2019:

Lugnet av Thomas Bannerhed (Weyler förlag)
Geniet från Breslau av Lena Einhorn (Natur & Kultur)
Allting växer av Lyra Koli (Modernista)
Kärlekens Antarktis av Sara Stridsberg (Albert Bonniers förlag)

ANNONS

Vilken roman som tilldelas Sveriges Radios Romanpris bestämmer en lyssnarjury som kommer att diskutera böckerna i P1 Kultur under Litteraturveckan i P1. Årets lyssnarjury består av fyra bokcirklar från Småland och Öland. Vilka bokcirklar det är presenteras i mitten av mars. För bokcirklar runt om i landet som också vill ta sig an de nominerade romanerna finns tips på Litteraturveckans hemsida.

Litteraturveckan i P1 den 8-14 april 2019 är en hel vecka med läsandet och lyssnarna i fokus. Sveriges Radios Romanpris, Lyrikpris och Novellpris är en del av litteraturveckan och delas ut fredagen den 12 april. Värd för Litteraturveckan i P1 är Marie Lundström.

Om Sveriges Radios Romanpris:
Sveriges Radio delar varje år ut ett romanpris till ”en framstående svensk roman ur det gångna årets produktion”. Prissumman är på 30 000 kronor.

ANNONS

Det unika med priset är lyssnarjuryn. För tredje året består den av representanter från ett antal bokcirklar. Jurymedlemmarna läser de fyra nominerade romanerna, diskuterar dem och utser tillsammans pristagaren. Delar av diskussionerna sänds i radio, i år under ledning av Mina Benaissa.

Nomineringslistan sammanställs av en kritikergrupp med god överblick över den aktuella utgivningen. I den ingår: frilanskritikerna Ulla Strängberg, Hanna Jedvik, Lina Kalmteg och Annina Rabe samt Kristian Ekenberg, kulturredaktör Gefle Dagblad.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.