fbpx

Denna artikel sponsras av författare/förlag

Mattias Lönnqvist debuterar med fantasyromanen Den mörka portalen

Mattias Lönnqvist. Foto: Fredrik Sederholm

Den mörka portalen är första boken i fantasytrilogin Oldenasagan. Debutanten Mattias Lönnqvist skriver om magi, konflikter och tre ungdomars omtumlande resa.

– Redan när jag gick i grundskolan tyckte jag det var skoj att skriva och jag tänkte tidigt att det skulle vara roligt att någon gång i framtiden skriva en bok, berättar Mattias Lönnqvist.

Då han är en storläsare av fantasy fanns det ingen större tvekan om vilken genre han skulle fastna för som författare.

– En fördel med fantasy är att du definierar din egen värld och dina egna regler. Det ger större friheter och på något sätt kan en fantasyberättelse nästan bli verkligare just eftersom man inte måste förhålla sig till verkligheten, resonerar Mattias.

För omkring sex år sedan fick han en bokidé som han började skriva på, men det blev inte så bra som han ville och han lyckades aldrig gå i mål.

– För två år sedan bestämde jag mig för att ta upp det igen, och jag skrev om större delar av det material jag hade. Jag visste redan från början att det skulle bli en trilogi, men det är samtidigt viktigt att varje bok inom serien får ett eget avslut. Så det har jag jobbat mycket med de senaste två åren.

Den mörka portalen

Den mörka portalen

  • Förlag: Type & Tell
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-09-27
  • ISBN: 9789176830000

Att skriva en bok görs inte i en handvändning, vilket Mattias har fått erfara under arbetet med sin debutroman. Han valde dessutom att ge ut den själv, vilket han beskriver som en ”svindlande resa”.

– Det har varit dåligt med svensk fantasy på senare år, säger han. Det ges inte ut särskilt mycket på de större förlagen. Vissa små förlag har helt rätt inställning till genren, men en hel del väljer precis som jag att satsa på egenutgivning. Fast hade jag vetat från början hur mycket jobb det är så vet jag inte om jag hade satsat på det, erkänner Mattias.

Men han gav inte upp och i september 2018 fick han hålla sin debutroman Den mörka portalen i handen. Den handlar om en värld som heter Oldena där det råder oroligheter och konflikter mellan kyrka, magi och stat, sedan en magiker ställde till det för många år sedan. I boken får läsaren följa tre tonåringar som befinner sig på varsin sida av magin: Ella har kommit till de kvinnliga magikerna för att lära sig magi, vilket är hennes högsta dröm. Marmat vill egentligen bli soldat men hamnar mot sin vilja hos de manliga magikerna. Tirandim tvingas fly från sin hemby för att undkomma magikerna.

– Boken följer de tre personerna när de lär sig nya saker och börjar upptäcka hemligheter som ligger begravda. Det är karaktärernas utveckling och handlingar som driver berättelsen framåt.

De tre karaktärerna är 13–14 år gamla, och Mattias berättar att han tycker att tonåren är en intressant ålder eftersom det sker en så stor utveckling och förändring just då. Han ville också skriva om personer som håller på och lär sig magi, eftersom magin spelar en så stor roll i världen han har skapat.

Alla som någon gång har läst en bok eller sett en film inom fantasygenren vet att mycket av tjusningen är att handlingen utspelar sig i en annan värld (eller i vår egen värld fast med större eller mindre modifieringar).

– Det finns två metoder för att bygga upp sin värld, berättar Mattias. Antingen börjar man med att skapa den allra först, innan man påbörjar själva skrivandet. Men jag skulle nog ha fastnat där om jag gick tillväga på det viset. Så jag valde att definiera världen allt eftersom jag skrev, vilket innebar att jag fick gå tillbaka och ändra saker efter hand.

Karta över Oldena.

Får man inte lätt prestationsångest när man jämför sig med andra fantasyförfattare och de världar som de har skapat?
– Jo, man kan få lite mindervärdighetskomplex, säger Mattias. JK Rowling är en av mina favoritförfattare, och hon lyckas så otroligt väl med att etablera karaktärerna och göra dem levande i sina böcker. Men det är också väldigt inspirerande.

Mattias har haft flera andra källor till inspiration. En del av magisystemet i Oldenasagan är inspirerat av Robert Jordans serie Wheel of Time (Sagan om Drakens Återkomst) och känslan i trilogin vill Mattias ska likna den i Anders Björkelids Berättelsen om blodet.

– Jag har skrivit den bok som jag själv skulle vilja läsa. Men även om den är avsedd för vuxna så kan yngre personer mycket väl läsa Den mörka portalen, säger Mattias och tillägger att han tror att den kan fungera bra i slukaråldern.

Att redan på förhand ha bestämt att Oldenasagan ska bli en trilogi är huvudsakligen skönt, eftersom det ger en tydlig ram att jobba efter. Nästa bok i serien finns redan som råmanus och förhoppningsvis kommer den ut om ungefär ett år. Och det finns en plan för hur trilogin ska sluta. Så den som blir förtjust i Den mörka portalen behöver inte vara orolig – det kommer mer av Mattias Lönnqvist.

Den mörka portalen

Den mörka portalen
Serie Oldenasagan
Författare
Förlag Type & Tell
GenreSvenska berättare
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor443
Vikt644 gr
Utgiven2018-09-27
SABHc
ISBN 9789176830000
Tre personer söker sin framtid. Ella har alltid drömt om att lära sig magi och studerar nu hos de kvinnliga magikerna. Marmat vill bli soldat, men har tvingats till de manliga magikerna. Tirandim söker sig till kyrkan, i flykt från magikerna och familjens grymma öde. Det har nu gått femhundra år sedan magikerna splittrades och det inbördeskrig som följde. En skör fred råder sedan dess. Kommer freden att hålla? Vad hände med alla magiska föremål och underverk? Vad händer när nyfikenheten blir för stor?
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se

Stäng meny