Hans Rosling, professor, föreläsare och folkbildare. Foto: Lawrence Wang/Flickr

Factfulness toppar listorna och Bill Gates initiativ kan få efterföljare i Sverige

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bill Gates skänker Roslings bok Factfulness till alla som tar examen från amerikanska högskolor eller universitet i vår. Nu hoppas vi på liknande initiativ i Sverige, och enligt Richard Herold på Natur & Kultur finns det intresse.

Att Bill Gates har valt att skänka Hans Roslings bok i examenspresent till studerande vid amerikanska lärosäten är en stor grej, inte minst för Natur & Kultur som har gett ut originalversionen av Factfulness. Bill Gates skriver på sin blogg att Factfulness är fullpackad med råd om hur man kan se världen tydligt och klart, och att hans önskan är att studenterna lär sig tänka och agera faktabaserat. Boken finns tillgänglig som nedladdningsbar ebok för alla som tar examen från ett amerikanskt college eller universitet våren 2018.


ANNONS


Richard Herold, förlagschef på Natur & Kultur, säger till Boktugg att det är mycket ovanligt att en privatperson går in och köper en upplaga i den här storleken. Exakt hur många böcker som kommer delas ut beror på intresset, men med tanke på att det finns över 20 miljoner inskrivna på högskolor och universitet i USA så lär det med all säkerhet bli ett betydande antal …

– Boken kommer ju inte skickas ut automatiskt, utan det är upp till varje enskild person att själv anmäla sig, men rimligen några hundra tusen, gissar Richard Herold.

ANNONS

Factfulness – tio knep som hjälper dig förstå världen, skriven av Hans Rosling tillsammans med sonen Ola Rosling och svärdottern Anna Rosling Rönnlund, har bara i Sverige sålt över 80 000 exemplar sedan utgivningen i april 2018. Den ligger på första plats på den facklitterära topplistan i maj och toppade även april månads fackboksförsäljning (tätt följd av Roslings förra bok Hur jag lärde mig förstå världen, på plats fyra i maj och två i april). Även på engelska har boken sålt mycket bra och har legat på såväl Amazons som New York Times topplista.

Vi på Boktugg är naturligtvis väldigt spända på om någon i Sverige kommer att inspireras av Bill Gates och ge en lika fin gåva till våra studenter. Det ligger i allas intresse att sprida kunskap om hur världen verkligen fungerar bortom rykten och fake news, och precis som Gates skriver så är dessa insikter särskilt viktiga för de som lämnar studietiden bakom sig och beger sig ut i nästa livsfas.

Richard Herold bekräftar att någon eller några redan har visat intresse för att göra liknande initiativ – det återstår att se vem det är och vad det kan leda till. Vem kommer att känna sig manad att ge våra ungdomar samma möjlighet att skapa sig en faktabaserad världsbild?

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

En psykologisk thriller i 1800-tals miljö av Thomas Svensson

Det är i mitten av seklet och läkekonsten söker nya vägar. August, en misslyckad student, och glädjeflickan Katarina lockas in i den karismatiske vattendoktorns försök med banbrytande behandlingar på kuranstalten. Snart är de fångar i hans grymma värld.

Thomas Svensson debuterade år 2020 med det historiska dramat Blodgärning. I Vattendoktorn återvänder han till miljöer inspirerade av 1800-talets berömda spänningsförfattare.

– Den omvälvande epoken ligger nära oss i tiden men är ändå så avlägsen att fantasin kan ges rejält utrymme, säger Thomas.

Vattendoktorn är en psykologiskt thriller om ondska och förlåtelse i ett samhälle där vissa läkare ansåg att vattnet och anden är de enda sanna läkemedlen.

– Den så kallade hydropatin lämpar sig väl som fond för den stämning jag velat skapa.

Thomas Svensson bor i Sundsvall med sin hustru Ulrika. Han har en karriär som statstjänsteman bakom sig, har också arbetat på reklambyrå och som krönikör. Nu är han musiker och författare på heltid.

(...) Läs hela artikeln »