Google uppmärksammar internationella kvinnodagen med miniböcker på startsidan

Skärmklipp från Googles startsida på internationella kvinnodagen den 8 mars 2018.

Var du inne på Google den 8 mars? Då kanske du lade märke till de tolv tecknade berättelserna av kvinnliga illustratörer från olika delar av världen.

Att Googles logga förändras titt som tätt med anledning av bland annat högtider, evenemang och jubileum har nog de flesta noterat. Den första tillfälliga ”Google Doodle” kom 1998 och uppmärksammade festivalen Burning Man. Men vad som från början var enkla grafiska modifikationer av loggan har de senaste åren förvandlats till något helt annat – allt ifrån finurliga animationer till interaktiva ”doodles”.

När man klickar på pilen öppnas biblioteket med de tolv tecknade berättelserna. Skärmklipp från Googles startsida.

Idag, på internationella kvinnodagen den 8 mars, har Google lagt upp ett bibliotek bestående av tolv grafiska berättelser, eller seriestrippar om man så vill. Varje berättelse består av 4–5 tecknade ”sidor” med eller utan text (all text finns översatt till svenska). Berättelserna tar upp olika teman och budskap, men alla handlar om kvinnor på ett eller annat vis. Vissa av dem verkar ha självbiografisk karaktär medan andra är fiktiva.

De tolv kvinnor som har skapat berättelserna är samtliga illustratörer/grafiker/serietecknare till yrket och kommer från över hela världen, vilket också speglas i verken. Flera av dem har gett ut böcker, men bara en finns utgiven på svenska: Francesca Sanna med bilderboken Flykten som utkom 2016 på Rabén & Sjögren.

Här är alla tolv berättelser:

Åldrar och faser av Chihiro Takeuchi
Min moster blommar av Estelí Meza
Minuter av Tillie Walden
Ntsoakis seger av Karabo Poppy Moletsane
Hemland av Saffa Khan
Fantastiska Aarthi av Isuri
Lådan av Francesca Sanna
Skicka vidare av Tunlaya Dunn
På taket av Kaveri Gopalakrishnan
Kärlek av Laerte
Tillit av Philippa Rice
November 1989 av Anna Haifisch

Google har uppmärksammat internationella kvinnodagen varje år sedan 2009. I år uppmanas kvinnor att dela med sig av sina egna berättelser under hashtaggen #HerStoryOurStory.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL