fbpx

Wahlström & Widstrand blir ett imprint under Albert Bonniers Förlag

Bonnierförlagen samlar sin skönlitterära utgivning i Albert Bonniers Förlag och Forum. Wahlström & Widstrand blir ett imprint med egen utgivningslinje.

Förlaget Wahlström & Widstrand grundades 1884 och har sedan dess varit ett av de ledande svenska allmänlitterära förlagen. Sedan 1980-talet ägs förlaget av Bonnierförlagen, där det har drivits som ett självständigt förlag fram tills nu. Bonnierförlagen meddelade i ett pressmeddelande den 24 mars 2017 att Wahlström & Widstrand blir ett imprint under Albert Bonniers Förlag.

En anledning till sammanslagningen är att Bonnierförlagen vill organisera sin skönlitterära utgivning i två stora förlag: Albert Bonniers Förlag och Bokförlaget Forum. I dessa två förlag ingår i sin tur flera imprints, däribland Wahlström & Widstrand.

ANNONS

– Det är min övertygelse om att ska man driva förlag i Sverige framöver måste man antingen vara stor eller liten. Att vara mellanstor är den svåraste positionen att ha. Wahlström & Widstrand och dess författare får på det här viset del av Albert Bonniers Förlags storlek och självförtroende vilket ger en bra framtida grund att stå på, säger Bonnierförlagens VD Håkan Rudels.

Albert Bonniers Förlag är Sveriges största skönlitterära förlag med 180 år på nacken. Daniel Sandström, Litterär chef på Albert Bonniers Förlag, menar att de båda förlagen kompletterar varandra på ett naturligt sätt genom en gedigen litterär profil och mycket tradition.

– Under samma tak ger det båda listorna möjlighet att bli både spetsigare och mer heltäckande, säger Daniel Sandström.

ANNONS

Håkan Rudels säger till Svensk Bokhandel att sammanslagningen resulterar i en arbetsbrist på tre personer. Wahlström & Widstrands förlagschef och förläggare Åsa Selling får ett nytt uppdrag inom Bonnierförlagen på det nystartade digitala förlaget Bonnier Bookery, där Susanna Romanus (senast från Norstedts) kommer fungera som förläggare. Vilka två andra tjänster eller personer som påverkas är ännu inte klart, men Håkan Rudels nämner i intervjun med Svensk Bokhandel att det kan det finnas behov någon annanstans inom Bonnierförlagen.

Foto: Sveavägen, Bonnierförlagen

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.