”Bokrean står för 5 procent av förlagens årliga försäljning”

Dags för Bokrea.

Bokrean motsvarar ungefär 5 procent av förlagens totala försäljning varje år, trots att rea-omsättningen minskade något under 2016. Men framför allt lockar rean ett stort antal människor till bokhandeln, menar Bokhandlareföreningen och Förläggareföreningen.

Vi har skrivit en del om Bokrean 2017 i ett antal artiklar den senaste veckan. Imorgon bitti, den 22 februari, går startskottet för årets stora bokrea, då tusentals olika titlar reas ut till låga priser. Den svenska bokrean är unik i världen. Inget annat land med fri, avreglerad bokmarknad har en nationell gemensam reastart.

Bokrean lockar varje år ett stort antal människor till bokhandeln, vilket är viktigt eftersom det finns en liten grupp kunder som förutom på Bokrean bara kommer in i sin lokala bokhandel i samband med julhandeln.

– Bokrean är speciell för det är då alla bokläsare köper böcker till sig själva. Vid många andra tider under året, inte minst till jul, är boken en present till någon annan. Men vid bokrean vet vi att kunden köper böcker till sig själv och då får det också ta lite extra tid i bokhandeln, säger Mats Ahlström, ordförande Svenska Bokhandlareföreningen i ett pressmeddelande.

– Bokrean är en fin gammal tradition och fortfarande av stor betydelse för bokbranschen och för bokläsare i alla åldrar. Den är också viktig för att det är en tidpunkt på året då böcker får stor uppmärksamhet, säger Eva Gedin, ordförande Svenska Förläggareföreningen.

Bokrean står för 5 procent av förlagens årliga försäljning

Bokrean motsvarar ungefär fem procent av förlagens totala försäljning varje år. Återförsäljare av böcker satsar också stort på bokrean. Som exempel kan nämnas att Akademibokhandelns rea omfattar 1,2 miljoner böcker fördelade på närmare 1000 olika titlar, JB-gruppens rea omfattar närmare 100 000 volymer fördelade på cirka 650 titlar och Ugglan har omkring 105 000 volymer fördelade på 662 titlar. Utöver detta kryddar många butiker sin rea med egen lagerrensning och lokala titlar. Adlibris rea omfattar 8000 titlar och Bokus nära 5000 titlar, exklusive de titlar som det genomförs lagerrensning på under rean.

Startdatumet för bokrean beslutas årligen av styrelsen i Svenska Bokhandlareföreningen. Bokbranschens bokrea har funnits sedan slutet av 1920-talet. På 1930-talet beslutade branschen att ha ett gemensamt startdatum för bokrean. Syftet var att ge förlagen möjlighet att sälja ut sina restupplagor. Idag trycks många av titlarna i särskilda specialupplagor för rean. Det finns en stor bredd i titlarna som erbjuds och både äldre och nyare titlar finns att hitta.

Bokrean 2016 minskade något, 0,4 procent, jämfört med året innan räknat i kronor. Positivt var dock att vissa genrer ökade sin försäljning: barn- och ungdomslitteratur, populär facklitteratur och humaniora. Totalt såldes böcker för 309 345 000 kr under bokrean 2016.(1)

Antal titlar på bokrean 2017 (2)
Totalt: 4 520
Svensk skönlitteratur: 420
Utländsk skönlitteratur i översättning till svenska: 401
Deckare och thrillers: 502
Barn och ungdomsböcker – skönlitteratur: 854
Barn och ungdomsböcker – facklitteratur: 157
Mat och dryck: 260

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

(1) Uppgifter baserade på rapporten Boken 2017 – marknaden, trender och analyser av Erik Wikberg, som redovisar statistik över återförsäljares försäljning av allmänlitteratur till konsument. Statistiken beräknas omfatta cirka två tredjedelar av all allmänlitteratur som säljs i Sverige. Läs mer på http://www.forlaggare.se/bokforsaljningsstatistik
(2) Antal titlar märkta med reapriser i företaget Bokinfos databas. Bokinfo förser bokhandeln med förlagens bokutbud, priser och lager.
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL