Natur & Kultur ökar omsättningen med 7,5 % och konstaterar en fortsatt stark fysisk försäljning

Richard Herold. Foto: Mia Carlsson

Under torsdagen kom Natur & Kultur med uppfriskande nyheter mitt under den digitala hets som råder i branschen: 95 % av förlagets försäljning är fortfarande fysisk. Dessutom kan Natur & Kultur fira en 7,5 %-ig ökning av totala omsättningen och en stark julhandel.

Natur & Kultur ökar sin totala omsättning, i år har försäljningen gått upp 7,5 % mot föregående år. Förlaget meddelar att 95 % fortfarande är kopplat till försäljning och licensiering av fysiska produkter, och de bibehåller med andra ord sin tyngdpunkt på den tryckta boken. Detta trots kraftig tillväxt inom det digitala området på drygt 30 % under 2016.

Richard Herold, förlagschef för allmänlitteratur på Natur & Kultur, säger att det är ett oerhört styrkebesked att Natur & Kultur rejält ökar sin fysiska försäljning trots hård press från lågprisprodukter och -tjänster på den digitala sidan.

Hur kommer det sig att Natur & Kultur står sig så bra vad gäller fysiska produkter?
– Vår utgivning väger lite tyngre åt illustrerad fakta och barn/ung än andra större förlags så därför blir nog våra siffror mer lutade mot det fysiska. Men räknar man in all utgivning och samtliga intäkter kring böckerna så befinner sig nog de flesta förlag här någonstans, säger Richard Herold till Boktugg.

– Jag tyckte mest det var roligt att lyfta fram detta perspektiv, huruvida det är fysisk eller digital försäljning har ju inget värde i sig, viktigare är ju till vilket pris, och med vilken marginal, påpekar Richard Herold.

Julhandeln ser också stark ut för Natur & Kultur i år, och Richard Herold nämner flera titlar som går särskilt bra just nu: Bruce Springsteens självbiografi Born to run, omtalade böcker av Elisabeth Åsbrink, Peter Englund och Gellert Tamas, samt Emma Clines kritikerrosade debutroman Flickorna.

Så vad kan vi vänta oss av Natur & Kultur under 2017? Här är några av de guldkorn som kommer dyka upp under våren: I januari kommer Man booker-vinnaren Han Kangs Vegetarianen och Andreas Cervenkas andra bok Vad gör en bank? I april kommer Homo Deus av Yuval Noah Harari (författare till den internationella bästsäljaren Sapiens) och dessutom kommer den klassiska barnbokserien Min skattkammare att återlanseras med titeln Vår skattkammare, med fokus på världens bästa illustrerade barnlitteratur.

Foto: Natur & Kultur, fotograf Mia Carlsson (bilden är beskuren)

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.