Julia Donaldson

Julia Catherine Donaldson, född 16 september 1948 i London, är en engelsk författare, dramatiker och artist.

Donaldson (född Shields) växte upp i Hampstead, London, med sin yngre syster Mary. Hennes föräldrar, James (alltid kallad Jerry) och Elizabeth, träffades strax före andra världskriget, som sedan separerade dem i sex år. Jerry, som hade studerat filosofi, politik och ekonomi vid Oxford University, tillbringade större delen av kriget i ett krigsfångeläger där hans kunskaper i tyska gav honom uppdrag som tolk. Elizabeth, också hon tysktalande med en examen i språk, gjorde under krigstiden tjänst i Wrens (Women's Royal Naval Service).

När Donaldson var sex år drabbades hennes far av polio och var därefter rullstolsburen, men levde fortfarande ett aktivt liv, och arbetade som lektor i Maudsley Hospital's Institute of Psychiatry, där han genomförde genetiska studier av enäggstvillingar som växt upp åtskilda.

Poesi spelade en stor i Donaldson tidiga liv och hon fick boken Thousand Poems av sin far när hon var bara fem år gammal. Försedd med en bra språkkänsla, lärde hon franska och tyska i skolan och lärde sig senare italienska under ett sommarjobb hos en familj i Neapel, så väl att hon vid en ålder av 19 år hade ett bra grepp om alla tre språken.

Donaldson studerade drama och franska vid Bristol University (1967–1970), och tog där sin examen. Under sin tid på universitetet medverkade hon i institutionens produktioner och lärde sig spela gitarr. Tillsammans med kamrater deltog hon i framträdanden och turnéer med en sånggrupp i både England och Frankrike.

Tillsammans med Malcolm Donaldson bildade Julia Donaldson 1969 ett team som började ge kabaréer för tillfälliga universitetsevenemang, och 1970 besökte de USA och gjorde en resa med Greyhoundbuss från öst- till västkusten och gjorde framträdande i Seattle och San Francisco. Vid återkomsten till England spelade duon på restauranger och började delta i evenemang som Barnens Dag på Crystal Palace, Easter Parade i London och en tandläkarkongressmiddag – med av Julia Donaldson komponerade låtar speciellt för dessa tillfällen.

Källa: Wikipedia