Analys & engagemang : sex statsvetare under 1900-talet

Analys & engagemang : sex statsvetare under 1900-talet
Serie Lärda i Sverige
Författare
Medverkande
Förlag Bokförlaget Langenskiöld
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor263
Vikt560 gr
Utgiven2018-01-04
SABLs-c.oc
ISBN 9789188439277
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

I detta första band av serien Lärda i Sverige porträtterar statsvetaren Olof Ruin parvis sex centrala statsvetare under 1900-talet: Pontus Fahlbeck och Herbert Tingsten, Fredrik Lagerroth och Nils Stjernquist samt Elis Håstad och Gunnar Heckscher. 

Deras fortskning var omfattande. Tingsten sysslade med ideologier och demokratins problem. Fahlbeck jämförde den gamla svenska regeringsformen med USA:s maktdelningslära. Lagerroth lyfte fram den svenska frihetstidens stråk av parlamentarism. Håstad koncentrerade sig på Schweiz och dess täta folkomröstningar. Heckscher studerade statsförvaltning och organisationsväsende. Alla medverkade till att området för statsvetenskaplig analys vidgades.

De hade även andra engagemang. Fahlbeck, Håstad och Heckscher satt i riksdagen och Heckscher verkade också som partiledare. Stjernquist anlitades som statlig utredare. Fahlbeck och Håstad stod i spetsen för tidskrifter och Tingsten framstod under sin tid på Dagens Nyheter som en huvuddirigent av den offentliga debatten i Sverige.

Alla hade olika bakgrund och levde på olika sätt. Fahlbeck och Tingsten förenades dock i att de var särskilt socialt aktiva och i sina hem samlade centrala och spännande personer.

Utgiven i samarbete med Kungliga Vitterhetsakademien.