Hundmanuskripten

Hundmanuskripten
Författare
Medverkande
Förlag Bakhåll
GenreUtländska berättare
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor173
Vikt0
Utgiven2023-12-05
SABHce
ISBN 9789177425229
NOBELPRISET I LITTERATUR 2023.

"Relationen mellan hund och människa har jag inte sett skildras med sådan perfekt tonträff tidigare", Johan Hilton, Dagens Nyheter.

"Hundmanuskripten kan bli en hit", Johannes Klenell, Arbetet.

"Finurlig och jätterolig", Erik Jonsson, Västerbottens-Kuriren.

"Komiskt, rörande", Malin Krutmeijer, Sydsvenskan.

"Intelligent och finurlig värme", Johan Fingal, Jönköpings-Posten.

"Läs Hundmanuskripten!" Rebecca Klitgaard Nelsson, Kyrkans Tidning

"Kort, förvånansvärt lättläst och väldigt rolig", Alicia Gustafsson Grönlund, Sydöstran

"Fosse har en komisk sida som blommar fritt i Hundmanuskripten, en kärleksförklaring till dem alla: Skeppshund, knähund och byracka." Ulrika Knutson, Fönstret.

Listan Årets bästa böcker: Jon Fosses Hundmanuskripten. "Nobeljonet är ju riktigt rolig." Lasse Anrell, Nya Wermlands-Tidningen.

"Bästa inkörsporten till Fosses författarskap", Bo Pettersson, Hufvudstadsbladet.

En mycket originell och finurlig bok av Jon Fosse som fått titeln Hundmanuskripten. Översättningen till svenska är av Christian Ekvall. Fosse betraktades som Norges troligaste kandidat till Nobelpriset i litteratur och nu har han fått det. För denna bok och andra. Någon räknade fram att hans verk spelats på över tusen teaterscener världen över.

Han har författat tre noveller som är skrivna i hundperspektiv, alltså berättelser som återger vad dessa hundar kan tänkas ha att säga om tillvaron.

De tre novellerna är Nei å nei, Du å du samt Fy å fy.

Nu sammanförda i volymen Hund­manuskripten.

Tre lika existentiellt djupsinniga som underfundigt komiska berättelser framförda i all enkelhet och som om det vore en självklarhet att hundar förstår vad människor säger och att de kan prata - men bara med varandra.

I den första är det hunden Webster som försmäktar hos sin trötta matte och längtar efter utmaningar och äventyr.

I den andra är det hunden Olav som faktiskt vågar sig ut på en romantisk runda.

I den tredje är det skeppshunden Haktor som troget håller koll på livet på skutan.

Det är intressant att Fosse - denne litteräre gigant som författat mer än 50 böcker (pjäser, romaner, diktsamlingar), översatts till mer än 50 språk och tilldelats oräkneliga internationella priser och utmärkelser - ofta arbetar med så till synes små medel.

Han är en mästare på små repliker med stort innehåll.

I hans pjäser och berättelser är det sällan intrigen eller de stora strukturerna som driver handlingen framåt. Istället är det hela tiden de små konflikterna, de små vardagshändelserna som ligger och vibrerar i fokus.

Det blir ett nära-livets-puls-berättande, ett ytterligt avancerat less-is-more-synsätt. En metod som skapar fascinerande rollfigurer med överrumplande äkta karaktärsdrag. Och nu får vi alltså bevis för att han inte begränsar sig till mänskliga personligheter. Det kan vara hundar också.

Hundmanuskripten av Jon Fosse i översättning av Christian Ekvall. ISBN 978 91 7742 522 9. Högkvalitetspapper, sydda ark, mjuka pärmar med flikar. 176 sidor.