Shakshuka : Jerusalems kök - mat utan gränser

Shakshuka : Jerusalems kök - mat utan gränser
Författare
Medverkande
Förlag Bonnier Fakta
GenreMat och dryck
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor201
Vikt854 gr
Utgiven2017-10-24
SABQca
ISBN 9789174247138

Lär dig laga Mellanösterns bästa mat!



Äntligen kommer den första svenska boken med mat från Jerusalem och regionerna runt staden – Mellanösterns smältdegel där så många internationella kök möts.

Den populära rätten shakshuka är en kryddig tomatgryta med ägg som kokas direkt i såsen. Men shakshuka betyder också mix eller blandning och representerar därför Jerusalems kök väl.

Staden har alltid varit en mötesplats för olika kulturer. Ibland har det kokat ihop fint och ibland har det, för att uttrycka det milt, kokat över. Här finns rätter från Nordafrika, Sydeuropa, grannländerna till öster och söder samt från Östeuropa och Ryssland. I Jerusalem samlas Mellanösterns bästa mat!

Mat känner inga gränser. Det gör inte recepten i den här boken heller. Schnitzel med pommes frites och arabisk sallad. Shakshuka. Hummus som i dag är så spridd att ingen tänker på dess ursprung. Falafel som kanske en dag kan rädda världen från för mycket köttätande.

Här hittar du klassiska rätter som manakish, shawarma, baba ganouj och baklava. Oliver och avrunnen yoghurt med massa za’atar och olivolja. Nybakade pitabröd. Börek.

Men här hittar du också den fascinerade berättelsen om Nidal Kersh och hur hans far en gång tog sig från staden Akko till Stockholm. Om den viktiga måltiden som blir till möten mellan generationer och folk.