Varför elever beter sig som de gör: Vetenskapen bakom den unga hjärnan, hur du samspelar med den och får bättre resultat

Varför elever beter sig som de gör: Vetenskapen bakom den unga hjärnan, hur du samspelar med den och får bättre resultat
Författare
Medverkande
Förlag Talkmap Förlag
GenrePsykologi
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor330
Vikt0
Utgiven2025-10-21
ISBN 9789163953002

TÄNK OM DU KUNDE SE IN I DEN UNGA HJÄRNAN OCH FÖRSTÅ VARFÖR ELEVER BETER SIG SOM DE GÖR!

DET ÄR PRECIS DET SOM DEN HÄR BOKEN BJUDER PÅ.

Välkommen med på en fascinerande upptäcktsfärd i den unga hjärnan som ger dig många aha-upplevelser och hög igenkänning! Du får en fördjupad förståelse för elever och deras hjärna tillsammans med insikter om hur du kan samspela med den för att få ökad studiero och bättre resultat.

Detta är en bok för dig som är lärare/skolledare eller utbildar dig till det och för alla som möter elever i sin profession såsom yrkesverksamma inom socialtjänsten och bup med mera. Boken kan med fördel även läsas av föräldrar för att få en ökad förståelse av hur det är för barn och deras hjärna i skolans kontext.

I boken får du svar på vad som händer i den unga hjärnan och hur du kan hantera: konflikter i klassrummet, bråk i matkön eller om en elev vägrar gå ut från klassrummet trots uppmaning och många andra skolsituationer. Du får förklaring till vilka nätverk i den unga hjärnan som hindrar respektive bidrar till inlärning och hur du aktiverar dessa. Du får även reda på vad som händer i och hur du behöver möta en överbelastad ung hjärna och hur du kan göra vid problematisk skolfrånvaro. Ytterligare en mängd olika saker tas upp som du kan använda dig av i det dagliga arbetet i skolans värld.

Vetenskapligt baserad, samtidigt pedagogisk och lättillgänglig med många konkreta exempel från skolans vardag – allt för att underlätta arbetet som lärare.


Lena Skogholm har som beteendevetare och pedagog de senaste 25 åren specialiserat sig på hur vi kan ha praktisk nytta av hjärnforskning i vardagen. Med mångårig erfarenhet av att möta barn och unga bland annat som lärare under 10 år, kombinerat med stora insikter om den unga hjärnan, har Lena den pedagogiska förmågan att omvandla avancerad hjärnforskning till en hjälpsam guide för samspelet med elever. Hon är författaren bakom flera bästsäljande böcker såsom Bemötandekoden – Konsten att förstå sig på människor, Livskoden enligt hjärnan och Koden till tonårshjärnan som tillsammans har sålts i över 150 000 exemplar och finns utgivna i flera länder. År 2021 tilldelades Lena Stora Talarpriset. Som föreläsare är hon väl anlitad och har med sina gedigna kunskaper och smittande energi inspirerat tiotusentals människor.

Exemplen om hur du kan hantera olika skolsituationer är skrivna i samarbete med Mona Liljedahl som är leg. gymnasielärare i svenska och engelska och arbetar sedan många år som specialpedagog i grundskolan med expertområden inom npf, språkstörning, särskilt begåvade barn och problematiskt skolfrånvaro. Hon är medförfattare till Skolverkets handledningsmaterial ”Särskilt begåvade elever”, har skrivit flera böcker om hur man kan upptäcka särskilt begåvade barn och elever. Mona Liljedahl är en väl anlitad föreläsare och handledare med stora kunskaper och bred erfarenhet.



Ps. Har du läst Koden till tonårshjärnan där både barn- och ungdomshjärnan beskrivs kommer du att känna igen delar av innehållet. Det är inte en helt ny hjärna det handlar om bara för att ett barn blir en elev. I den här boken är det elever och skolan som är i fokus och det finns även flera helt nya kapitel.