Alla talar om Bergman

Alla talar om Bergman
Författare
Förlag Alfabeta
GenreTeater
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor240
Vikt500 gr
Utgiven2018-06-05
ISBN 9789150120226
I Alla talar om Bergman samtalar Andreas Fock med 30 personer, som ärligt och engagerat berättar om sina samarbeten med Ingmar Bergman. Stjärnskådespelare som Liv Ullmann, Lena Olin, Pernilla August, Lena Endre, Börje Ahlstedt, Stina Ekblad och Julia Dufvenius samsas med team medlemmar såsom Bergmans parhäst Katinka Faragó och kostymören Inger Pehrsson samt andra film- och teaterpersonligheter, till exempel Linus Tunström och Jannike Åhlund.
Här samsas roliga detaljer med mer ingående resonemang kring hur det var att bli regisserad av Bergman, hur scenografin till Hamlet-föreställningen gjordes, eller hur dödsdansen i Det sjunde inseglet lite slumpmässigt spelades in. Intervjuerna är gjorda under en höst präglad av #metoo, vilket färgar av sig på flera av intervjuerna.
Varför sparkade egentligen Bergman till Lena Olin på smalbenet i en Dramaten-hiss 1984? Hur var det för Inga Landgré att 1946 bli regisserad av den hetlevrade debutantregissören Bergman? Varför vågade inte producenten Pia Ehrnvall berätta för Bergman om Peter Stormares USA-resor? Vad var det för hämndaktion som gjorde att Bergman plötsligt började håna Börje Ahlstedts näsa? Vad hade Bergman för trix för att lugna elektrikern Lars Stålbergs nerver under inspelningen av Trollflöjten? Hur upplevde Liv Ullmann inspelningen av Persona? En inspelning som kom att präglas av en förälskelse. Och sist men inte minst, vilket är egentligen den mest tatueringsvänliga repliken ur en Ingmar Bergman-film?
Andreas Fock har en lång bakgrund inom film, både inom filmfestivalvärlden och som filmkonsulent vid Svenska Filminstitutet där han bland annat initierade premiäraktuella kortfilmssatsningen Bergman Revisited med nyproducerade kortfilmer av bland andra Tomas Alfredson, Pernilla August, Jane Magnusson och Liv Strömquist.