Sömn dröm mardröm : kunskap och verktyg för god sömn

Sömn dröm mardröm : kunskap och verktyg för god sömn
Författare
Medverkande
Förlag Natur & Kultur Akademisk
GenreHälsa, skönhet och sex
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor170
Vikt400 gr
Utgiven2018-03-17
SABVefe
ISBN 9789127818095
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

Vi inte vet att vi sover förrän vi vaknar – sömnen är häpnadsväckande och fascinerande men också oerhört komplicerad.


Många är nyfikna på sömn eller känner någon som har sömnproblem. Men varför behöver vi sova och finns det något man kan göra för att få bättre sömn?


Enkelt uttryckt: vi sover för att kunna leva. Under sömnen pågår processer som reglerar olika saker som <em>energi</em> (vi använder mindre energi när vi sover), <em>kognitiv funktion</em> (vi lagrar information i minnet), <em>immunförsvar</em> (systemet ”förstärks” under sömnen) och <em>celler</em> (de växer under sömnen).


<em>Sömn dröm mardröm</em> besvarar de flesta frågor man har om sömn, drömmar och mardrömmar. Steven J. Linton och Ida Flink skriver om hur vi kan sova bättre, om hur god sömn kan bibehållas och om principerna i en grundläggande sömnbehandling. De visar också vilken roll drömmar och mardrömmar har för att reglera vårt känsloliv.


Sömn är viktig för vår hälsa – här får du kunskap och verktyg för att sova gott.


”Mohammad är orolig eftersom han under många år har haft problem att sova. Hans undrar om det är farligt för hans hälsa, om han kan bli sjuk av det. Marianne tycker det är stressande att försöka hinna sova tillräckligt samtidigt som hon har svårt att få till sömnen i vardagen. Hon upplever att hjärtat rusar när hon inte sover som hon vill eller borde. Hon undrar om hon kan dö i hjärtinfarkt eller bli utbränd. Martin och Hilda är mer oroliga för infektioner, de tycker de alltför ofta blir förkylda och funderar på om det beror på deras bristfälliga sömn.”