Svensk comfort food : Från tisdagskväll till söndagsmiddag

Svensk comfort food : Från tisdagskväll till söndagsmiddag
Författare
Medverkande
Förlag Natur & Kultur Allmänlitteratur
GenreMat och dryck
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor176
Vikt778 gr
Utgiven2025-09-01
SABQcaa
ISBN 9789127190917

”Recepten är tydliga och enkla att följa. … Tonen är personlig och underhållande, och Edbergs kärlek till mat och matlagning lyser igenom.”
<strong><span >BTJ</span></strong>

&rdquo;Det h&auml;r &auml;r en bok som v&auml;nder sig till dig. Ja, precis, till dig. Du som l&auml;ser det h&auml;r. Jag vill att min f&ouml;rsta bok ska vara f&ouml;r alla. Jag hade absolut kunnat fylla en bok med kr&aring;ngliga recept, sv&aring;ra tekniker och f&ouml;rberedelser som tar fyra dagar. Men helt &auml;rligt. Det lockar inte mig och jag tror inte det lockar dig heller. Ist&auml;llet vill jag g&ouml;ra en bok med maten jag tycker om att laga hemma, som jag blir glad av och k&auml;nner mig trygg med. Absolut att vissa recept tar lite l&auml;ngre tid att g&ouml;ra och kr&auml;ver en annan typ av r&aring;varor &ndash; s&ouml;ndagsmiddagar kallar jag dem och det &auml;r helt klart mina favoritmiddagar. Man har ofta lite mer tid, kan &ouml;ppna en flaska vin till matlagningen och bara ta det lugnt.

Men veckan best&aring;r ju av fler dagar &auml;n s&ouml;ndagar. D&auml;rf&ouml;r har jag samlat den andra h&auml;lften av recepten i kategorin tisdagskv&auml;ll. D&auml;r g&aring;r recepten lite snabbare att g&ouml;ra och kr&auml;ver inte lika mycket tankekraft eller ink&ouml;p, men de &auml;r minst lika goda och genomt&auml;nkta.

Spannet i boken str&auml;cker sig fr&aring;n korv stroganoff och kycklingcurry till helbakad piggvar och en perfekt frasigt stekt schnitzel. Recepten &auml;r gjorda av mig. Vartenda ett av dem. I flera av dem har jag lagt till lite twists and turns som tar r&auml;tten till en ny niv&aring;. Min f&ouml;rhoppning &auml;r att du vill testa mitt s&auml;tt och kanske sen spinna iv&auml;g och hitta p&aring; egna varianter. M&aring;let med boken &auml;r att jag f&aring;r syn p&aring; den hemma hos n&aring;n bekant om fem &aring;r. Den ligger uppslagen i k&ouml;ket och recepten p&aring; sidorna samsas med r&ouml;dvinsfl&auml;ckar och st&auml;nk fr&aring;n olika s&aring;ser &ndash; det skulle vara b&auml;sta betyget. Att du har anv&auml;nt boken, lagat recepten och &auml;tit maten.&rdquo;

<strong>Albin Edberg</strong>&nbsp;&auml;r kock och har jobbat med mat st&ouml;rre delen av sitt liv. Han v&auml;xte upp i ett generationsboende utanf&ouml;r J&ouml;nk&ouml;ping. En trappa ner bodde Albins mormor &ndash; hans f&ouml;rsta stora inspirationsk&auml;lla n&auml;r det g&auml;ller matlagning. Albin hoppade av skolan f&ouml;r att tillsammans med Tommy Myllym&auml;ki t&auml;vla i Bocuse d&rsquo;Or 2014&ndash;2015 d&auml;r de vann den europeiska uttagningen och kom trea i v&auml;rldsm&auml;sterskapet. Han har tidigare jobbat p&aring; 3-stj&auml;rniga Per Se i New York och i Stockholm p&aring; bland annat Djuret och Tak. &Aring;r 2022 blev han tv&aring;a i&nbsp;<em>Kockarnas kamp</em>. Numera driver han eget f&ouml;retag som bland annat sysslar med olika events, middagar, catering och konsultuppdrag. Sen 2025 &auml;r Albin team manager f&ouml;r Juniorkocklandslaget.