Halo-halo : Det filippinska köket

Halo-halo : Det filippinska köket
Författare
Medverkande
Förlag Natur & Kultur Digital
GenreMat och dryck
FormatEbok (EPUB)
SpråkSvenska
Vikt0
Utgiven2025-08-22
SABQca
ISBN 9789127190146

&rdquo;Det filippinska k&ouml;ket har &auml;nnu inte tagit plats i svenskarnas hj&auml;rta, p&aring; samma s&auml;tt som det thail&auml;ndska, japanska eller kinesiska. Det &auml;r dock mycket m&ouml;jligt att&nbsp;<em>Halo-halo</em>&nbsp;egenh&auml;ndigt representerar de f&ouml;rsta sk&auml;lvande stegen p&aring; den stigen. Bli inte f&ouml;rv&aring;nade om 2026 blir det filippinska mat&aring;ret.&rdquo; Betyg 5 av 5
<strong>BTJ</strong>

&rdquo;Det &auml;r ingen hemlighet att vi svenskar &auml;lskar mat fr&aring;n Asien, men ett k&ouml;k som hamnat i skymundan &auml;r det filippinska. Tack och lov har&nbsp;Joel &Aring;hlin&nbsp;och&nbsp;Lennart Weibull&nbsp;sl&auml;ppt kokboken&nbsp;Halo-halo&nbsp;som djupdyker i det otroligt m&aring;ngfacetterade filippinska k&ouml;ket.&rdquo;
<strong>Elle</strong>

Det filippinska k&ouml;ket &auml;r otroligt m&aring;ngfacetterat och sp&auml;nnande, med starka lokala traditioner och tropiska r&aring;varor som m&ouml;ter influenser fr&aring;n olika delar av v&auml;rlden. &Ouml;rikets brokiga historia, i kombination med det geografiska l&auml;get, har skapat n&aring;got helt unikt. Resultatet &auml;r s&ouml;tt, salt, syrligt och kryddigt &ndash; helt enkelt oemotst&aring;ndligt. Det kan vara en ikonisk adobo, m&ouml;rk, simmig och glansig, med syran och umamin uppskruvade till max, eller en halo-halo, desserternas galna och supers&ouml;ta p&aring;f&aring;gel som &auml;rligt talat inte liknar n&aring;got annat.

Vi skulle kunna s&auml;ga att det h&auml;r &auml;r v&aring;r hyllning till den filippinska maten, men det skulle inte vara hela sanningen. Det h&auml;r &auml;r egentligen en hyllning till v&aring;ra mammor, de som l&auml;mnade sitt hemland f&ouml;r k&auml;rleken och f&ouml;r Sverige. Och kanske en h&auml;lsning till v&aring;ra yngre jag, de brun&ouml;gda pojkarna som v&auml;xte upp h&auml;r, men som inte s&aring;g ut som alla andra.

Joel &Aring;hlin har f&ouml;rutom internationell k&ouml;kserfarenhet varit verksam i Stockholm i snart 20 &aring;r som bland annat k&ouml;ksm&auml;stare p&aring; Tjoget och medgrundare av Agrikultur och Bar Agrikultur &ndash; med en stj&auml;rna och Bib Gourmand i <em>Guide Michelin</em>.

Lennart Weibull &auml;r en av Sveriges b&auml;sta matfotografer och har gjort flera kokb&ouml;cker i Sverige &ndash; men &auml;ven internationellt f&ouml;r exempelvis Martha Stewart och <em>Bon App&eacute;tit</em> i USA.