Det nordiska skafferiet : torkning, mjölksyrning, fermentering, inläggningar, olja, vinäger & salt

Det nordiska skafferiet : torkning, mjölksyrning, fermentering, inläggningar, olja, vinäger & salt
Författare
Medverkande
Förlag Natur & Kultur Digital
GenreMat och dryck
FormatEbok (PDF)
SpråkSvenska
Antal sidor174
Vikt0
Utgiven2019-03-28
SABQcaa
ISBN 9789127161757

&rdquo;Hur h&auml;rligt &auml;r det inte att plocka fram sommarens fl&auml;derblom i form av vin&auml;ger, njuta av fermenterad rabarber och krydda med n&auml;sselsalt? Dyk ner i myllan &aring;ret runt genom goda r&aring;d och drygt hundra h&auml;rliga recept.&rdquo; <em>Svenska Dagbladet</em>

<p class="_2ZkCB">"I&nbsp;<em>Det nordiska skafferiet</em>, av kocken&nbsp;Johan Bj&ouml;rkman, ser jag andra s&auml;tt att anv&auml;nda granskott, till exempel smaks&auml;tta rapsolja eller g&ouml;ra kapris av. Hans bok best&aring;r av r&aring;d, tips och fina foton och visar hur man ur skog och mark kan skaffa sig ett nordiskt vinterskafferi. Vad s&auml;gs om n&auml;sselsalt? Torkade vresrosblad? Fl&auml;derblomsvin&auml;ger? H&auml;r finns ett fint recept p&aring; bakade jord&auml;rtskockor som tar vara p&aring; smaken i det litet h&aring;rda skalet. (...) Glupskt bl&auml;ddrar mina smakl&ouml;kar genom uppslag efter uppslag. S&aring; h&auml;r vill jag leva och &auml;ta, t&auml;nker jag l&auml;ngtansfullt."
<em>G&ouml;ran Greider, Aftonbladet</em>

"Bra, ofta lite ovanliga recept, inspirerande text tillsammans med makal&ouml;st snygga och f&auml;rgglada fotografier g&ouml;r denna bok till en riktig p&auml;rla f&ouml;r den som vill fylla skafferiet."
<em>BTJ</em>

Med hj&auml;lp av traditionella konserveringsmetoder kan du skapa ett modernt nordiskt skafferi att plocka ur &auml;ven under den m&ouml;rkare delen av &aring;ret. Johan Bj&ouml;rkman torkar, fermenterar, l&auml;gger in i klassisk inl&auml;ggningslag, mixar eget &ouml;rtsalt och smaks&auml;tter olja och vin&auml;ger. Boken inneh&aring;ller drygt 100 recept p&aring; allt fr&aring;n lingonpulver, ramsl&ouml;kskapris och n&auml;sselsalt till klassiska inlagda r&ouml;dbetor, mj&ouml;lksyrad vitk&aring;l med gr&auml;sl&ouml;k och fermenterad rabarber. I slutet av boken finns f&ouml;rslag p&aring; hela matr&auml;tter som du s&auml;tter ihop med hj&auml;lp av det du har hemma i skafferiet.

<strong>Johan Bj&ouml;rkman</strong> &auml;r diskaren fr&aring;n Trollh&auml;ttan som numera arbetar som k&ouml;kschef p&aring; restaurang Koka i G&ouml;teborg. Restaurangen har en stj&auml;rna i Guide Michelin och fokuserar p&aring; modern v&auml;stsvensk gastronomi och fina r&aring;varor. Boken &auml;r en sammanfattning av de tekniker som Johan anv&auml;nt sig av under de senaste tio &aring;ren f&ouml;r att ha tillg&aring;ng till &ouml;rter och
gr&ouml;nsaker &aring;ret om.