Zigenerska

Zigenerska
Författare
Förlag Natur & Kultur Digital
GenreLitteraturvetenskap
FormatEbok (EPUB)
SpråkSvenska
Antal sidor223
Vikt0
Utgiven2016-01-23
SABMat-c
ISBN 9789127147317

De senaste åren har Katarina Taikons banbrytande arbete för romernas lika rättigheter uppmärksammats med en biografi, dokumentärfilm och Natur & Kulturs nyutgivning av Taikons mest kända verk, Katitziböckerna. 

Nu kommer &auml;ven Katarina Taikons debutbok,<em> Zigenerska</em>. Boken, som utkom h&ouml;sten 1963, fick ett explosivt genomslag i den offentliga debatten och kallades "en h&aring;rt ringande v&auml;ckarklocka".
Den blev en katalysator f&ouml;r den antirasistiska kampen f&ouml;r romernas r&auml;tt till bost&auml;der, skola och arbete och &auml;ger mer &auml;n 50 &aring;r efter sin tillkomst en m&auml;rkv&auml;rdig relevans f&ouml;r v&aring;r tid.&nbsp;

I f&ouml;rordet reflekterar f&ouml;rfattaren Karolina Ramqvist kring Katarina Taikons betydelse, f&ouml;r sin tid och f&ouml;r oss idag.&nbsp;

<strong>Katarina Taikon</strong> (1932&ndash;1995) skrev f&ouml;rutom Katitzib&ouml;ckerna fyra faktab&ouml;cker varav <em>Zigenerska</em> var den mest uppm&auml;rksammade. <em>Zigenerska</em> &auml;r den f&ouml;rsta boken i v&aring;r klassikerutgivning av sakprosa.

&nbsp;

<blockquote>

Borde vara obligatorisk l&auml;sning f&ouml;r gymnasieungdomar... Skakande, personliga ber&auml;ttelser ut Katarina Taikons eget liv ... Exempel p&aring; exempel p&aring; diskriminering och f&ouml;rtryck... Vi saknar en antirasistisk kanon, det finns m&aring;nga hj&auml;ltar som har k&auml;mpat som vi inte k&auml;nner till... Det &auml;r s&aring; mycket som kommer fram i b&ouml;ckerna som vi m&aring;ste forska kring. &Aring;terutgivningen av Taikons b&ouml;cker m&aring;ste vara b&ouml;rjan p&aring; n&aring;got st&ouml;rre.

Rakel Chukri, SR P1 Kultur

&Aring;terutgivningen av Katarina Taikons Zigenerska sl&aring;r en b&aring;ge fr&aring;n 1930-talet till i dag ... en svidande aktuell rapportbok om diskrimineringen av romer ... De flesta av 1960-talets omtalade rapportb&ouml;cker har &aring;ldrats illa. Zigenerska &auml;r annorlunda. Den &auml;r f&ouml;runderligt levande i den upputsade nyutg&aring;van. Varf&ouml;r? Kanske f&ouml;r att hon med v&auml;nlig ton avsl&ouml;jar det raspolitiska arv vi l&auml;rt oss k&auml;nna till, men fortfarande har s&aring; sv&aring;rt att erk&auml;nna. Kanske &auml;r det sj&auml;lva stilen. Det k&auml;nns som om hon sitter i mitt rum och ber&auml;ttar. Jag h&ouml;r hennes r&ouml;st och f&ouml;rst&aring;r att en del minnen beh&ouml;ver tystnad. Men mest tror jag det &auml;r den lite oansenliga bokens magiska omvandling fr&aring;n historisk p&aring;minnelse till en kritik av det n&auml;rvarande.

Per Wirt&eacute;n, Expressen

Redan h&auml;r, 30 &aring;r gammal, har hon det medryckande och fina spr&aring;k som hon senare skulle utveckla f&ouml;r barn i en annan stor folkbildningsinsats: Katitzib&ouml;ckerna.
Att &aring;terutge Zigenerska, med vissa rimliga bearbetningar, &auml;r en kulturg&auml;rning. Den ger perspektiv p&aring; europeiska romers sak, p&aring; dagens rasism och antirasism. Och den &aring;terupplivar en viktig r&ouml;st i svensk politisk historia.

Malin Krutmeijer, Aftonbladet

Det &auml;r ocks&aring; s&aring; r&auml;ttigheter fungerar, att de existerari den gemensamma &ouml;verenskommelsen. Det kan l&aring;ta sk&ouml;rt, men det handlar om den mest grundl&auml;ggande bland &ouml;verenskommelser, den som utg&aring;r fr&aring;n individens universella utbytbarhet &ndash; och det i den allra b&auml;sta av bem&auml;rkelser: Vad ska kunnas g&ouml;ras mot en m&auml;nniska? Vad ska hon ha r&auml;tt att kr&auml;va? T&auml;nk dig noga f&ouml;r, f&ouml;r svaret g&auml;ller ocks&aring; dig.

Kristina Linquist, Upsala Nya Tidning

Hon vet ocks&aring; n&auml;r hon skriver boken, en blandning mellan sj&auml;lvbiografi och debattskrift i korta, tematiska kapitel, att den kommer att bli b&ouml;rjan p&aring; en l&aring;ng kamp. Men i texten tycks hon st&aring; p&aring; en h&ouml;jd med lungorna fulla av luft och titta ut &ouml;ver ett landskap d&auml;r det finns hopp; hopp om att v&auml;lf&auml;rdsstaten kommer att utstr&auml;ckas till alla medborgare, att den grova rasism som romer m&ouml;ter dagligen kan bek&auml;mpas. Det pulserar i varje klarsynt mening.

Karin Arbsj&ouml;, Sydsvenskan

Taikon pulveriserade rast&auml;nkandet ... lika n&ouml;dv&auml;ndig nu som n&auml;r den skrevs ... Taikons r&ouml;st beh&ouml;vs.

Johan Fingal, J&ouml;nk&ouml;pings-Posten

</blockquote>