Ursprunglig föda : vad vi borde äta och varför vi inte gör det

Ursprunglig föda : vad vi borde äta och varför vi inte gör det
Författare
Förlag Natur & Kultur
GenreMedicin
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor178
Vikt302 gr
Utgiven2005-02-23
SABVmb
ISBN 9789127108912
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

Det finns i dag överväldigande bevis för att hjärt-kärlsjukdomar och cancer - vilka tillsammans med demens och benskörhet är de vanligaste orsakerna till att gamla människor är skröpliga och inte kan leva ett fullvärdigt liv - saknas eller är mycket ovanliga hos naturfolk som äter ursprunglig föda, eller med ett annat uttryck paleolitisk kost.

Den livsstilsfaktor som skiljer människorna i traditionella samhällen mest från västerlandet är kosten. Baslivsmedel är rotfrukter, frukter, många olika sorters fisk och skaldjur samt bladgrönt och nötter. Minst lika viktigt är att mejeriprodukter, matfett, socker, spannmål och alkohol, vilka tillsammans tillför tre fjärdedelar av kaloriintaget i Sverige, saknas helt. Saltintaget är mindre än en tredjedel av det hos genomsnittssvensken. Kosten är så mättande att det är omöjligt att äta sig tjock trots att det alltid finns överskott på föda. Den är dessutom näringsrik, fiberrik och fettfattig, har gynnsam effekt på bland annat blodtryck och ger en beskedlig höjning av blodsocker och insulin efter måltid.

I Ursprunglig föda visar läkaren Staffan Lindeberg och arkeologen Bo Gräslund vilken kost och livsstil vi borde anamma för att hålla oss friska längre. Boken behandlar det rent medicinska perspektivet, den arkeologiska bakgrunden och avslutas med en praktisk del med frågor och svar av typen Är svenska näringsrekommendationer felaktiga?, Är nyttan med paleolitisk kost på lång sikt bevisad?, Kan små barn äta paleolitisk kost?, Finns sockerberoende?, Hur bör man äta om man är vegan?, Kan åderförkalkning tillbakabildas? och Kan man dricka vin eller öl?.

Boken vänder sig till alla som vill förändra sin kost och må bättre, men också till dietister, läkare, annan vårdpersonal med flera som behöver mer bakgrundskunskap för att möta de allt mer aktuella folkhälsofrågorna.