Vargarna från evighetens skog

Vargarna från evighetens skog
Serie Morgonstjärnan
Författare
Medverkande
Förlag Norstedts
GenreUtländska berättare
FormatPocket
SpråkSvenska
Antal sidor777
Vikt412 gr
Utgiven2023-03-15
SABHce
ISBN 9789113118475

"En av mitt läsande livs stora upplevelser." DN

"Knausgård har skrivit en mästerlig roman" Expressen

Karl Ove Knausgårds nya roman <em>Vargarna från evighetens skog</em> inleds 1986. Det är året för Tjernobylkatastrofen, Challengerolyckan och Palmemordet, men också ett år som präglas av en djup regeringskris i Norge. Syvert Løyning, en ung man i tjugoårsåldern som precis har återvänt hem till huset där han vuxit upp, drömmer en natt om sin döde far. Men det är något som inte stämmer. När han de följande dagarna börjar att söka igenom faderns efterlämnade saker får han också upp flera tidigare okända spår som alla leder till Sovjetunionen.

Romanens andra del utspelas trettio år senare i Ryssland. Biologen Alevtina åker tillsammans med sin son till Samara för att där fira sin fars åttioårsdag. Som ung ställde hon många existentiella frågor men under de senaste åren har livet allt mer handlat om att försöka få ihop vardagen. Hennes vän Vasilisa är poet och går snarare åt rakt motsatt håll: hon är nämligen fullt sysselsatt med att skriva en bok om en tro på evigt liv.

<em>Vargarna från evighetens skog</em> är en suggestiv och medryckande roman som på många sätt utvidgar utforskningen av den apokalyptiska stämningen i Karl Ove Knausgårds senaste roman <em>Morgonstjärnan</em>. Dessutom förekommer flera av karaktärer i båda romanerna.

"känner mig berikad och berörd" SvD

"Vacker och gripande skildring som värnar det innersta i människan" Kristianstadsbladet

"Vacker och ödmjuk människoskildring" Norra Skåne