Läskoden : börja läsa från ett år
Medverkande | |
---|---|
Förlag | Magnus Bohman Holding |
Genre | Facklitteratur barn och ungdom |
Språk | Svenska |
Vikt | 723 gr |
Utgiven | 2010-09-13 |
SAB | Eab |
ISBN | 7350012241384 |
Om läskoden
Läskoden är en läslek som går ut på att lära små barn läsa med hjälp av helordsmetoden.
Man visar barnet lappar med ord som det har en relation till och som man vet att barnet känner igen i tal. På så vis lär det sig att även känna igen det skrivna ordet. Man kan börja läsleka så snart barnet börjar försöka tala, vid cirka ett års ålder.
Jag har tagit fram denna läslåda för att uppmuntra föräldrar och barn att dela glädjen i språket. Och för att fler barn på ett enkelt sätt skall få lära sig att läsa när det är som mest mottagligt.
Läsleken hjälper barnet, att på ett roligt sätt, knäcka läskoden och det får chans att tidigt utveckla sitt språk och förståelse för det.
Förhoppningen med denna produkt är, att fler får uppleva glädjen tillsammans med sitt barn i lekstunderna med ord, samt glädjen det skapar för barnet när det börjar kunna läsa och förstå ord. Det är en fantastisk upplevelse. Men kom ihåg att alla barn är unika och att detta är en lek helt på barnets villkor.
Bakgrund
Tanken på att ta fram en läslåda har funnits sedan min äldsta dotter Julia och jag började läsleka tillsammans för 14 år sedan. Hon var då ett och ett halvt år. Hon lärde sig läsa vid 3,5 års ålder. Julia är idag 15 år och har haft, och har fortfarande, en otrolig glädje av sin tidiga lässtart. Hon är i dag en otroligt snabb läsare och kan med lätthet återge vad hon läst på ett sakligt och sammanfattande vis. Detta tack vare att hon knäckte läskoden med hjälp av denna läslek!
Det hela började med att jag hittade på egna små lekar med ord och hon tyckte det var fantastiskt skoj. Hennes framsteg gjorde starka intryck på mig och jag blev väldigt intresserad av barns tidiga läsinlärning och började fördjupa mig för att få mer insyn i ämnet.
En som inspirerade mig var amerikanske barnläkaren Glenn Doman vars bok How To Teach Your Baby To Read gavs ut 1964. Enligt Doman slösar vi bort de viktigaste inlärningsåren för våra barn genom att inte ta tillvara på den tid då de har som lättast att lära (mellan ett till fem år). Glenn Doman, som i grunden forskat om hjärnskadade barn och hur de kan lära sig saker man inte trott varit möjligt, bl.a. läsa väldigt tidigt, påstår att barn efter två års ålder får allt svårare att lära sig läsa. Han hävdar att ett års ålder är den bästa tiden att börja om man vill att det skall gå så enkelt och lätt som möjligt. Enligt Doman kan man börja ännu tidigare men då krävs en större ansträngning från dig som förälder. Doman skriver i sin bok att efter åtta års ålder kommer barnet att lära sig nytt material långsammare och med långt större svårighet. Han beskriver också inlärningsåren så här:
Om ditt barn är fem år har han lättare att lära sig att läsa än om han är sex år. Om han är fyra år är det ännu lättare och är han tre år är det lättare ändå.
En annan inspirationskälla är svenska Ragnhild Söderberg, professor i barnspråk, som forskat om små barns tidiga språkutveckling. Hon i sin tur hänvisar bl.a. till 1800-talets Sverige och den kulturella tradition som fanns då, nämligen hur man med hjälp av lek kan lära små barn läsa samtidigt som de lär sig tala med hjälp av ordlappar. Förespråkaren för detta var kyrkoherden Israel Gustaf Wänman som under pseudonymen Cadmus skrev texten Julklapp eller enklaste sättet att lära barn läsa år 1800.
Det finns också kritiska röster till tidig läsinlärning. De finns de som menar att små barn inte bör utsättas för press att lära sig att läsa. Att de kan tappa intresset om de utsätts för att avkoda bokstäver och träna på uttal. Men det är verkligen inte vad detta handlar om. Inte heller att skapa några elitbarn. Utan att helt enkelt att ta till vara på den tid när barnet är som mest mottagligt för inlärning så att det på enklast möjliga sätt kan lära sig att läsa med hjälp av att lek.
Julias läsresa:
Vid ett och ett halvt års ålder älskade hon ordlekar och kunde då skilja på flertalet skrivna ord.
Vid tre och ett halvt års ålder knäckte hon läskoden och läste Bamsetidningar själv. Vid fem års ålder hade hon läst hela Vitnosserien och det mesta av Astrid Lindgrens barnböcker. Vid sju års ålder började hon brinna för Harry Potter och slukade den första boken på tre dagar! Och inom två veckor hade hon slukat de övriga två (hade tänkt spara dessa två till julklapp det året, men jag insåg att hennes intresse var så brinnande stort att jag var tvungen att låta läsbegäret ta överhanden och ge henne böckerna i förskott). Julia är nu femton år och intresset för böcker verkar inte svalna. Snarare letar hon medvetet upp ny litteratur. De senaste åren har hon övervägande fokuserat på engelsk litteratur. När hon var tretton klämde hon serien His Dark Materials (Guldkompassen), tre böcker på engelska på en vecka och gick sedan bara och längtade tills den fjärde skulle komma ut. Hon läser allt hon kommer åt. Har hon inget nytt att läsa så läser hon om något gammalt. Hon har läst om de flesta av sina favoritböcker ca 10 ggr. Och ser ni någon på stan gående med näsan i en bok så är det säkert Julia.
Nu har även min yngsta dotter Gilda, som snart fyller fyra, börjat knäcka läskoden och jag blir mer och mer övertygad om att små barn med hjälp av bildminnet kan lära sig känna igen ord som underlättar läsinlärningen med hjälp av denna lek.
Mycket glädje i er lek!
Katrin Bohman