Denna artikel sponsras av författare/förlag

Svante Björkum skrev Sanningen – en historisk roman om medeltida mirakel och en förbjuden kärlekshistoria

Svante Björkum Foto: Privat

En bortglömd samling med verkliga mirakel blev grunden till författaren Svante Björkums nya bok om tro, övertygelser och kärlek i medeltidens Stockholm. 

Tron kan förflytta berg sägs det och visst finns det en mystik som ibland motbevisar allt vad vi anser oss veta och rationellt kan räkna ut till förmån för vad vi innerst inne tror på. Sanningen av Svante Björkum är en historisk roman som lyfter på locket och släpper ut ännu lite mer mystik kring hur människan förhåller sig till vad som verkligen är sant i kontrast till påhittad övertygelse. Medeltidens Stockholm är skådeplats för Sanningen, en historia om kärlek, fasor, övertygelser och mirakel och Svante har skrivit sin bok på plats, i Gamla stan där allting hände.

Svartbroder Gregorius sitter vid 1400-talets början och skriver. Han drabbas plötsligt av den dödliga pesten och lovar svartbrödernas mirakeltavla att om han bara skulle överleva skulle han samla alla de magiska händelser människor berättade om. Han tillfrisknar mirakulöst och håller sitt löfte, han skriver ner underverken i en bok och den finns otroligt nog kvar än idag. I samma veva blir den 12-åriga prinsessan Philippa av huset Lancaster bortgift med en nästan lika ung prins, Eric av Pommern, i ett arrangerat och passionslöst äktenskap. I den verkliga historien dör Philippa senare i Digerdöden bara 35 år gammal och i Svantes fiktiva berättelse träffar hon så småningom munken Gregorius. Mellan dem uppstår en ömsesidig men på samma gång omöjlig passion. Den är från början dömd att misslyckas men kanske har ändå Gregorius något att göra med den son Philippa faktiskt föder … Historien kantas av kungar och jakten på Philippas gömda guldskatt och handlingen är som författaren själv säger ”en makalös historia där Gregorius och Philippa utgör huvudpersonerna”.

Mirakeltavlan fanns, eller finns, på riktigt (var den tog vägen tvistas det om men i den officiella versionen smälte Gustav Vasa ner den) och var ett sätt för Svartbröderna att tjäna pengar på människors tro, hopp och förtvivlan. Kortfattat gick det till så att den som betalade till tavlan skulle belönas med ett mirakel. Historiens verkliga vändning kommer när denna inkomstkälla visar sig fungera och leverera mirakel – inte bara i romanen utan i medeltidens verklighet. Samlingen av mirakel som Gregorius skrev finns idag att läsa på latin i Linköpings stifts bibliotek eller i ett fåtal exemplar av en utgiven äldre svensk översättning. När Svante av en slump ramlade över den insåg han genast vilken inspirationskälla den var:

– Jag blev helt tagen, säger han. Det sitter en munk på 1400-talet och skriver ner alla de mirakel som människor berättar om och att de verkligen hänt finns ingen anledning att tvivla på enligt forskarna. Boken innehåller 87 underverk och jag insåg genast att personerna i miraklen var alldeles för bra för att släppa. För mig har skapandet av Sanningen handlat om att hitta ett sätt att göra detta levande på.

Svantes bakgrund är en lång rad av händelser där det ena gett det andra och som har lett honom via en akademisk examen i litteraturvetenskap vidare till journalistiken, Dagens Nyheters redaktion, till producentjobb på Sveriges Radio och sedan till författandet av en rad böcker där Stockholm ofta varit centralt. Han har bland annat skrivit texten till fotoboken Dokument Stockholm.

– Stockholm är sällsamt fascinerande, säger Svante. Jag är född här och flyttade till Gamla stan som 17-årig student. Det var en omodern liten etta men att en 17-åring gjorde något sådant var ändå ovanligt. Nu sitter jag och skriver i ett gammalt bageri på Köpmangatan och det känns som om man kan kommunicera med historien under tiden. Jag är fullkomligt fascinerad av medeltiden och jag har haft glädje av mitt stora historieintresse i arbetet med Sanningen eftersom det gjort att jag gladeligen lagt ner mycket tid på att rota i gamla arkiv.

Sanningen

Sanningen

  • Förlag: Pennan
  • Format: Pocket
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-04-16
  • ISBN: 9789198084337

Han har strävat efter att kombinera Sanningens innehåll med en intensiv närvaro utan att tappa vare sig det ena eller det andra mellan raderna:

– Problemet var att få ihop nävarokänslan med en medveten och intressant handling, säger Svante. När jag äntligen lyckades med det i Sanningen kunde jag gå in i den exakta situationen och beskriva den samtidigt som jag släppte tankarna på struktur och ordning för en stund. Det roligaste är när man kombinerar innehåll och struktur med närvaro – under en lång tid av mitt liv fick Jantelagen mig att tro att min skrivande potential stannade vid det journalistiska. Det visade sig med åren att jag både kan skriva fritt och att det var både lättare och roligare än det jag gjort innan.

Sanningen är en medeltida kärlekshistoria och den blir obevekligen riktigt erotisk berättar Svante. Munken Gregorius och drottningen Philippa kämpar med lustar som inte får lov att finnas och när till slut Gregorius inser att kärlekshistorien inte har en chans får han stöd av sina själasörjare i Petrarcas och Augustinus böcker. Sanningen har flera litterära anspelningar och trots sin respektabla ålder går innehållet i dessa verk igen i nutid:

– Gregorius får tillgång till böcker som han läser och refererar till och det är saker som är aktuella i psykoterapi i nutid, säger Svante. Temat om hur man ska förhålla sig till saker man borde och inte borde göra är universellt och gör att boken innehåller mer än vad man kan vänta sig av en historisk roman.

Bakom de medeltida äventyren om kungar, drottningar, munkar och annat folk hänger Svartbrödernas mirakeltavla och slår an strängarna om hur vår verklighet påverkas av vad vi tror på – historiska händelser likväl som nutida företeelser:

– Uppfattningen om hur det man tror och det som är på riktigt hänger ihop måste var och en ta ställning till själv, säger Svante. Men det är väldigt intressant. Ta mirakelexemplet med den lilla pojken som drunknar under isen och ligger i flera timmar innan de får upp honom. Plötsligt börjar han andas. Sådana saker kan hända och föräldrarna var övertygade om att det hände för att de lovade tavlan och åkte dit och betalade. Det var deras tro som gjorde att de började massera och dra i pojken för vem hade annars gjort det med en död kropp efter så många timmar i vattnet? Så vad man tror på och vad som sedan verkligen händer kan absolut hänga ihop.

Gregorius var en av Svartbröderna som drog nytta av mirakeltavlans inkomstbringande egenskaper till en början. Man kan föreställa sig hur den förändrade hans perspektiv med både förvåning och ödmjukhet när den gjorde honom till viljes och lät honom behålla livet. Själv är Svante inte vidskeplig men de nedtecknade miraklen har fått honom att fundera över vilken betydelse ens övertygelser har:

– På medeltiden var uppfattningarna om tro och makt väldigt starka, säger han. Idag är vi mer avståndstagande och distanserade men det gäller att ta övernaturliga saker med någon slags fattning. Saker behöver inte vara jättekonstiga eller udda för att man ska känna att tillvaron faktiskt rymmer mycket som vi inte riktigt har koll på eller vet hur det går till.

Om författaren

Svante Björkum är författare och har skrivit allt från barnböcker till historiska romaner. Stockholm har ofta en central roll i hans verk och han har även skrivit texten till fotoböcker som Dokument Stockholm och Stockholm från tid till annan. I sitt tidigare yrkesliv har Svante bland annat arbetat som journalist på Dagens Nyheter och producent på Sveriges Radio. Han bor och verkar i Gamla stan, Stockholm.

Sanningen

Sanningen
Författare
Förlag Pennan
GenreSvenska berättare
FormatPocket
SpråkSvenska
Antal sidor201
Vikt0
Utgiven2018-04-16
ISBN 9789198084337
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Maktspel, giftermål, kärlek och trånad, medeltida böcker och skatter. . Prinsessan Philippa av huset Lancaster föds 1394, hon är dotter till Henrik den IV av England. Henrik vill stärka banden mellan England och Sverige och Philippa gifts därför bort med den svenske kungen. Vladislav Gryf föds 1382 i Polen. Han adopteras när han är åtta år av Drottning Margareta Valdemarsdotter. Han kröns till kung av Sverige när han är fjorton år under namnet Eric av Pommern. Giftermålet genomförs när Philippa bara är 12 år och hon krönts samtidigt till drottning. Hon får till en början bo med nunnorna i Vadstena kloster och besöker dem gärna även senare i livet. Philippas hälsa anses ha försämrats under en barnsäng, då hon kan ha fött kungaparets enda kända barn som dock avled inom kort. Det är okänt om detta var kungens son. Svartbroder Gregorius föds 1378, han drabbas av allvarlig underlivspest 1421, men överlever mirakulöst efter att ha gett mirakeltavlan löftet att nedteckna undren. Hans vackert handskrivna berättelser, där alla underverken nogsamt beskrivs Miracula defixionis domini finns kvar i Linköpings stiftsbibliotek. Deras passionshistoria är givetvis omöjlig och Gregorius söker stöd hos sin själasörjare och i Petrarcas och Augustinus böcker. . Pojken Olof Ingvarsson drunknar i Björby på Åland år 1408, hans mirakulösa uppvaknande efter femton timmar bekräftades av föräldrarna året därpå och skrivs in av Gregorius som nummer ett i mirakelsamlingen. StumElofs mirakel sker något senare i Uppsala och skrivs ner av Gregorius som nummer sjuttiosju. Pesten bryter ut i Kina 1334, 1350 byggs Svartbrödraklostrets kyrka och digerdöden kommer då för första gången till Sverige. Philippa, blir bara trettiofem år och vårdas i livets slutskede av systrarna i Vadstena. Hon dör 1430 och begravs i Vadstena klosterkyrka. Gregorius blir femtiotre år och dör strax efter henne. Han begravs på Svartbrödernas kyrkogård. 1454 genomsöker Kung Karl Vadstena kloster och hittar Philippas guldskatt. Drottningkrona, kungakrona, halsband och bälte. 1457 tar Kristian I makten. Karl flyr och gömmer skatterna i Svartbrödraklostret. Kristian bryter ner klostermurarna tills han hittar den. 1527 beslagtas svartbrödernas mirakeltavla av Gustav Vasa. Skatten skingras under Erik XIV tid. Det påstås att tavlan smälts ner, men 1542 pantsätter Gustav Vasas kansler Conrad von Pyht en underverkstavla i Bremen. 1533 drivs de kvarvarande bröderna ut ur klostret. 1547 rivs kyrkan. Teglet används vid bygget av Stockholms Slott. Brödernas begravningsplats grävs upp för att framställa salpeter till krut. Den samtida historikern Messenius skriver ”ej kristligt i väder, så skjuta sina förfäder”.
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se