Barnes & Noble sparkar 1800 anställda – ska spara 320 Mkr

Barnes & Noble har problem i USA. Foto: iStock

Den amerikanska bokhandelskedjan Barnes & Noble ska spara 40 miljoner dollar (320 Mkr) och har därför sagt upp över 1800 fast anställda.

Den amerikanska bokhandelsjätten Barnes & Noble (som har 26 000 anställda) har drabbats av minskad försäljning i butikerna och inte heller lyckats kompensera detta genom ökad ehandel.

Under julhandeln 2017 sjönk försäljningen i Barnes & Nobles butiker med 6 procent jämfört med 2016. Samtidigt tappade de 4,5 procent i sin nätbokhandel. När nu B&N väljer att spara pengar på personalen så hänvisar de just till den svaga julhandeln.

– Barnes & Noble har sett över alla aspekter av verksamheten inklusive vår bemanningsmodell. Med hänvisning till vår försäljningsnedgång under julhandeln anpassar vi personalstyrkan så att den uppfyller behoven för vår nuvarande försäljning och kunder. När affärerna förbättras kommer vi att justera motsvarande, kommenterade företaget till CNBC.

Men det kokar ute i butikerna. Vittnesmål sipprar nu fram kring hur personal som i många fall jobbat upp till 20 år hos Barnes & Noble kom till jobbet förra måndagen (12 februari) och utan någon som helst förvarning fick beskedet att de var uppsagda. Det är inte heller som i Sverige att dessa trotjänare fick ett antal månadslöner. Nej, de flesta fick nöja sig med två veckors lön och uppmaningen att söka någon av de deltidstjänster som skulle utlysas om några veckor.

Barnes & Noble har inte bekräftat hur många heltidsanställda som omfattas, men enligt uppgift så ska samtliga 632 butiker ha sagt upp merparten av sina heltidsanställda och inofficiella siffror talar om 1800 personer vilket skulle motsvara närmare 7 procent av de anställda.

Målet för Barnes & Noble är att spara 40 miljoner dollar årligen på att ha betydligt färre fast anställda och därigenom kunna anpassa personalstyrkan efter behov under året. De räknar med att kostnader för uppsägningar i form av avgångsvederlag uppgår till 11 miljoner dollar.

Det ska ställas i relation till att Barnes & Noble i november 2016 betalade ut 4,8 miljoner dollar i ersättning till VD:n Ron Boire som fick lämna sitt jobb efter mindre än ett år.

För femton år sedan hade Barnes & Noble runt 56 000 anställda. Under åren 2000-2008 ökade antalet butiker till som mest 730 butiker även om antalet anställda sjunkit till 40 000 personer. Från 2009 och framåt har Barnes & Noble stängt i snitt tio olönsamma butiker varje år och samtidigt minskat personalstyrkan med 12 000 personer.

Det riktas nu kritik mot Barnes & Nobles ledning som flera butiksanställda menar valt att minska bemanningen i butikerna under julhandeln för att spara pengar vilket istället lett till långa köer och ouppackade leveranser. Något som i sin tur gjort att många kunder lämnat Barnes & Nobles butiker utan julklappar och istället gått hem och handlat från Amazon.

Aktieägarna verkar inte övertygade om Barnes & Nobles framtid. Aktien har tappat 55 procent i värde jämfört med för ett år sedan.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.