Nej, pappersboken är inte garanterad överlevnad

Pappersboken lever. Titta, titta, vad var det vi sa – eböckerna är inte alls framtiden.
Det var kontentan av en krönika i The Guardian. Men är det verkligen sant? Finns det inte lika många tecken på att pappersboken är dödsdömd, skriver Boktuggs Sölve Dahlgren.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Simon Jenkins skriver alltså i The Guardian under rubriken ”Books are back. Only the technodazzled thought they would go away” om hur pappersboken gör en storstilad comeback. Han stödjer påståendet med några lösryckta fakta som tyder på just det som han och många andra i äldre generationer hoppas på. Och med äldre generationer så får man nog i detta sammanhang räkna alla som är födda före 1995 och därmed har levt i en tid utan internet.
Han fortsätter med att påpeka att ”Kindle sales initially outstripped hardbacks but have slid fast since 2011. Sony killed off its e-readers.”
Så varför lade Sony ner sina eboksläsare? Ja, till att börja med så valde de att sluta utveckla eboksläsare för konsumentmarknaden. Sannolikt för att det utvecklades mot en lågprisprodukt där vi inom några år kommer att kunna köpa ebokläsare till samma pris som en inbunden bok. Om det var rätt strategi kan diskuteras med tanke på att Amazon med sin senaste ebokläsare gått åt andra hållet och introducerat en dyr lyxvariant. Idag kan man köpa läsplattor från 699 kr upp till 3000 kr enligt Prisjakt.
Sony har för övrigt kvar en produkt med e-inkskärm – riktad mot proffsmarknaden: 13,3 tum stora DPTS1 som är avsedd för att läsa dokument i A4-storlek.
Och den där ökningen av tryckta böcker som ofta refereras? Ja, om man tolkar siffrorna rätt så beror nästan hela den på ökad försäljning av … målarböcker för vuxna.
Det är klart att man som förläggare undrar över varför inte tillväxten för digitala böcker är större än den är och framför allt i Sverige står för en väldigt liten del av intäkterna. Att inte eböckerna exploderar och tar över så att förlagen faktiskt överväger att INTE trycka en pappersutgåva utöver POD-versionen av en ny titel.
Men, så är det ju faktiskt i viss mån redan. Bara det att den delen av försäljningen smyger under radarn. I de amerikanska siffrorna finns inte indie-utgivningen med. Egenutgivna eböcker som i vissa fall inte ens har ISBN står för en växande andel – som inte ingår i den officiella statistiken.
Och här hemma har vi ett digitalt segment som exploderar. Storytel fick 17.500 nya abonnenter under första kvartalet. Den digitala ljudboken växer enormt i Sverige tack vare dem och andra streamingtjänster. Och de har även eböcker i sin tjänst även om ljudbokslyssnandet står för den stora volymen. Till sommaren släpper de Storytel Original, berättelser som i första hand är ljudboksföljetonger och kanske möjligen i andra hand kommer att tryckas på papper. Hur kommer ett sådant grepp att påverka utvecklingen?
Det andra som Jenkins glömmer när han utropar ”titta det säljs färre läsplattor” (vilket även gäller surfplattor) är att allt fler redan äger en utmärkt ebokläsare: mobiltelefonen. Jag vet inte hur många som funderat över att de allt vanligare 6 tums-mobilerna närmar sig satsytan på en pocketbok storleksmässigt och dessutom är samma skärmstorlek som de flesta läsplattor har. En 7-tumskärm är lika stor som en pocketbok.
Har eböckerna peakat? Eller har de bara nått en plattå där nästa kliv uppåt kommer att utlösas av ytterligare tekniska genombrott? Det kan vara framväxten av följetongsformat, lägre priser på läsplattor eller bättre tjänster och appar för konsumtion av eböcker.
Jag snubblade över en pressrelease som jag tycker är intressant för dem som är helt övertygade om att pappersböcker och papperstidningar kommer att leva för evigt.
”Holmen has signed an agreement to sell its newsprint mill in Madrid, Spain, including energy and recycled paper operations. The buyer, International Paper, will convert the mill into containerboard production.
(…) International Paper will continue to produce newsprint at the mill until the second half of 2017 when it is scheduled to be converted into containerboard. During this period, Holmen will sell the newsprint produced at the mill and continue to serve its customers.”
Alltså: ett pappersbruk specialiserat på tidningspapper säljs och den nya köparen kommer att konvertera bruket till att börja producera material till pappersförpackningar. Varför? Jo, därför att marknaden för papperstidningar dyker och de mest aggressiva prognoserna säger att den sista dagstidningen trycks 2018.
För att vara tydlig: jag tror också att det alltid kommer att tryckas pappersböcker under många hundra år framöver. Men jag tror inte att det kommer att vara det dominerande formatet som det är idag. Tvärtom. Jag tror snarare att pappersböcker kommer att bli för bokbranschen vad vinylskivan är för musikbranschen idag. En lukrativ nisch.
Vad tror du om utvecklingen för eböcker vs pappersböcker under de närmsta året, fem åren och tio åren?
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL