Joanna Björkqvist

Anhörigas intervjuer om självmord blir en bok

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Joanna Björkqvist är aktuell med sin reportagebok Våra älskade orkade inte leva där hon träffat och intervjuat anhöriga som förlorat en närstående. Resultatet blev en viktig och efterlängtad bok.

Självmord är ett tragiskt och mörkt ämne, men tyvärr alltid aktuellt. Varje år är det inte mindre än runt 1500 personer enbart i Sverige som tar livet av sig och lämnar sina anhöriga bakom sig i chock och djup sorg. Det är många känslor som uppstår när man förlorar en familjemedlem, än mer när det slår ner som en blixt från klar himmel som självmord ofta gör.


ANNONS


Där mitt i sorgen kan det vara en hjälp att på något sätt känna en viss samhörighet med andra som befunnit sig i samma situation. Joanna Björkqvist, som är författaren bakom boken Våra älskade orkade inte leva, berättar att hon kände att det saknades en sådan bok och därmed var det ett givet val att skriva den.
Att idén till boken resulterade i en reportagebok kändes naturligt för Joanna. Eftersom hon i grunden är journalist tycker hon om reportageformen och att genomföra intervjuer kan hon allt om.

– Anledningen till att det blev ett så pass tungt och känsligt ämne som suicid berodde på att jag via anhöriga fick veta att det inte fanns någon bok som handlar om just de anhöriga och hur de går vidare efter sin eller sina stora förluster. Då kände jag att jag ville skriva den boken.

I boken Våra älskade orkade inte leva intervjuar Joanna åtta olika anhöriga som har förlorat en eller flera familjemedlemmar. Hon har även valt att intervjua två personer som i sina yrkesroller möter både anhöriga och människor som bär på självmordstankar för att göra boken komplett.
Även om ämnet är tungt och Joanna var lite orolig över hur det skulle kännas att genomföra dessa intervjuer när samtalsämnet var så laddat och smärtsamt blev hon ändå positivt överraskad.

– Jag var lite orolig över att det skulle vara svårt att prata om något så smärtsamt som att ha förlorat sitt barn eller sin förälder med någon jag inte känner, men det blev tvärtom väldigt snabbt fina och djupa samtal. Visst föll en och annan tår både under intervjutillfället och när jag sedan skrev ner berättelserna, men samtidigt drevs jag så starkt av att boken var viktig, så det gick förvånansvärt lätt trots allt.

ANNONS

Från första tanke på en reportagebok till färdig bok tog det ett och ett halvt år, men själva skrivprocessen tog bara runt nio månader. Och Joanna hade turen att inte ens behöva leta förlag och våndas över när de fasansfulla refuseringsbreven skulle börja dimpa ner i brevlådan utan hon hade redan sitt förlag klart. Eftersom hon sedan tidigare har gett ut sin tidigare roman Närmare dig på Grim förlag så har hon en väldigt god kontakt med sin förläggare där, Annika Bengtsson, som var väldigt positiv till reportageboken.

Och tur var väl det. Våra älskade orkade inte leva har tagits emot mer än väl av läsarna och sålt i mängder sedan utgivningen i februari. Joanna berättar att eftersom det inte fanns något liknande som berörde ämnet på marknaden så togs boken emot väl av medierna och hon har haft turen att den uppmärksammats av både tidningar, olika radioprogram och inte mindre än två stycken tv-program. Trots detta finner Joanna Björkqvist ändå att det är otroligt tufft att marknadsföra boken och hindra den från att drunkna i den uppsjö av böcker som kommer ut varje år.

För närvarande är det ingen ny bok på gång, men den kommer självklart att komma i sinom tid, det är Joanna säker på när hon spår en ljus och intressant framtid.

– Jag ser bland annat mycket fram emot att få vara med på Bokmässan i Göteborg i slutet av september där jag kommer att hålla i ett seminarium tillsammans med en av mina intervjupersoner och även i vår monter B04:73 kommer flera av de medverkande i Våra älskade orkade inte leva att finnas med och berätta om sina erfarenheter. Vi hoppas på många besökare och en riktigt intressant bokmässa.

FAKTA
Namn: Joanna Björkqvist
Aktuell med: Reportageboken Våra älskade orkade inte leva
Tidigare utgivna böcker: Nära dig (Ordvändan förlag 2010), Förverkliga din bokdröm tillsammans med Kristina Svensson (KS förlag 2012) och Närmare dig (Grim förlag 2013)
Kommande böcker: Ingen planerad, men det kommer!
Vilken bok önskar du att du hade skrivit: Våra älskade orkade inte leva är faktiskt min önskebok; den är viktig, välskriven och gripande. Men självklart har jag två andra riktiga favoritböcker också, men jag är tveksam till om jag velat skriva dem av olika skäl. De är i alla fall Timmarna av Michael Cunningham och Doktor Glas av Hjalmar Söderberg. Båda har jag läst flera gånger och jag älskar dem både för själva berättelsen och det underbara språket.
Vilken bok vill du rekommendera: Absolut reportageboken Våra älskade orkade inte leva, för den passar människor i alla åldrar oavsett kön och inte enbart anhöriga till någon som tagit sitt liv utan alla som är intresserade av sina medmänniskor liv. Trots sitt svåra ämne är den faktiskt lättläst – det säger alla som läst den.

retired2@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Över 80 titlar på svenska denna dag! Ett axplock: Lätta fakta om sengångare av James Maclaine, Naturlagen : om naturens rättigheter och människans möjligheter av Henrik Hallgren och Pella Thiel, Inre rikedom av Deepak Chopra och Stjärnor utan svindel av Louise Boije af Gennäs.

🎂 Födelsedagar: Alfred Döblin (1878-1957) föddes den 10 augusti och var en tysk modernistisk författare av judisk härkomst. Hans kanske mest kända bok är Berlin Alexanderplatz som utspelar sig i de fattiga judiska kvarteren i 1920-talets Berlin. Födelsedag idag har Sandra Beijer (född 1984) som är bloggare, krönikör och författare till bland annat Mellan oss och Allt som blir kvar (som även låg till grund för tv-serien med samma namn).

🦁 Den 10 augusti firar vi Lejondagen och Kalligrafidagen för att nämna två som det är hyggligt lätt att leta boktips på. Alltifrån den moderna klassikern Lejonkungen till Minifakta om lejon av Per Straarup Söndergaard. Och för den som vill skriva vackrare finns Kalligrafi – lär dig på 15 minuter av William Paterson, Konsten att kalligrafera – steg för steg av Kelly Klapstein och Kreativ kalligrafi : hitta din egen unika stil av Judy Broad.🔥 Brännuppföljare. Skriv och bränn (Burn After Writing) fick stort genomslag på TikTok (vilket är lite ironiskt eftersom böckerna har beskrivits som en motpol till sociala medier) och har sålt över en miljon exemplar världen över. Sharon Jones följer nu upp framgången med en ny bok – Bekänn och bränn som släpps på svenska 31 augusti (Bazar förlag). 

🎦 Bio driver bok. Filmen baserad på Delia Owens Där kräftorna sjunger har haft biopremiär. Det innebar att boken rusade upp till förstaplatsen på brittiska topp 50-listan samma vecka, den låg kvar där även andra veckan innan den nu föll till – andra plats nedknuffad av en kokbok av Jane Dunn (okänd i Sverige). Trean är dock välkänd även för svenska bokhandlare: Det slutar med oss av Colleen Hoover. Förresten: den svenska pocketutgåvan med filmomslag gick redan i juli in på 16:e plats på topp 100-listan för pocketböcker.

💰 Stipendium. Svenska Akademien utlyser tre stipendier om 30 000 kr för två veckors vistelse i en av Svenska institutets gästvåningar i Paris. Våningarna är belägna i en 1500-talsbyggnad i Marais-kvarteren mitt i Paris och stipendiet är avsett för hyra, resa och omkostnader. Författare, översättare, kulturskribenter och forskare är välkomna att söka, senast 20 september 2022.

Liv Livmor får mensen är den norska titeln på barnboken Liv Livmoder får mens av Anna Samuelsson och Maja Meurling. Foto: Pressbild.

📕 Mensbokexport. En barnbok om mens, behövs det verkligen? Frågar du Anna Samuelsson och Maja Meurling är svaret ett självklart ja. Hösten 2019 kom Liv Livmoder får mens ut i Sverige och nu har det blivit dags för Norge – den 31 augusti är det dags för releasefest i Oslo för norska utgåvan Liv Livmor får mensen. Satsningen har fått ekonomiskt stöd från Kulturrådet (som genom Nordiska ministerrådet uppmuntrar översättningar mellan de nordiska språken). Den ges ut på författarnas eget förlag Good Blood Company.

Två produktiva författare: Christina Erikson (foto: Pressbild, King Street PR) och Jan Mårtenson (Arkivbild: Ola Torkelsson/TT).

💻 Produktiva författare. En författare som publicerade en bok om året ansågs tidigare vara en snabbskrivare av stora mått. Men de senaste åren har allt fler börjat ge ut böcker i en allt snabbare takt. Författare som Leffe och Caroline Grimwalker och Sofia Rutbäck Eriksson finns bland dem som publicerar sig mer ofta än brukligt – och Christina Erikson sällar sig snart till skaran. Idag tittar vi på fenomenet i en artikel om produktiva författare.


Uppdateras under dagen …