Anhörigas intervjuer om självmord blir en bok

Joanna Björkqvist

Joanna Björkqvist är aktuell med sin reportagebok Våra älskade orkade inte leva där hon träffat och intervjuat anhöriga som förlorat en närstående. Resultatet blev en viktig och efterlängtad bok.

Självmord är ett tragiskt och mörkt ämne, men tyvärr alltid aktuellt. Varje år är det inte mindre än runt 1500 personer enbart i Sverige som tar livet av sig och lämnar sina anhöriga bakom sig i chock och djup sorg. Det är många känslor som uppstår när man förlorar en familjemedlem, än mer när det slår ner som en blixt från klar himmel som självmord ofta gör.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Där mitt i sorgen kan det vara en hjälp att på något sätt känna en viss samhörighet med andra som befunnit sig i samma situation. Joanna Björkqvist, som är författaren bakom boken Våra älskade orkade inte leva, berättar att hon kände att det saknades en sådan bok och därmed var det ett givet val att skriva den.
Att idén till boken resulterade i en reportagebok kändes naturligt för Joanna. Eftersom hon i grunden är journalist tycker hon om reportageformen och att genomföra intervjuer kan hon allt om.

– Anledningen till att det blev ett så pass tungt och känsligt ämne som suicid berodde på att jag via anhöriga fick veta att det inte fanns någon bok som handlar om just de anhöriga och hur de går vidare efter sin eller sina stora förluster. Då kände jag att jag ville skriva den boken.

I boken Våra älskade orkade inte leva intervjuar Joanna åtta olika anhöriga som har förlorat en eller flera familjemedlemmar. Hon har även valt att intervjua två personer som i sina yrkesroller möter både anhöriga och människor som bär på självmordstankar för att göra boken komplett.
Även om ämnet är tungt och Joanna var lite orolig över hur det skulle kännas att genomföra dessa intervjuer när samtalsämnet var så laddat och smärtsamt blev hon ändå positivt överraskad.

– Jag var lite orolig över att det skulle vara svårt att prata om något så smärtsamt som att ha förlorat sitt barn eller sin förälder med någon jag inte känner, men det blev tvärtom väldigt snabbt fina och djupa samtal. Visst föll en och annan tår både under intervjutillfället och när jag sedan skrev ner berättelserna, men samtidigt drevs jag så starkt av att boken var viktig, så det gick förvånansvärt lätt trots allt.

Från första tanke på en reportagebok till färdig bok tog det ett och ett halvt år, men själva skrivprocessen tog bara runt nio månader. Och Joanna hade turen att inte ens behöva leta förlag och våndas över när de fasansfulla refuseringsbreven skulle börja dimpa ner i brevlådan utan hon hade redan sitt förlag klart. Eftersom hon sedan tidigare har gett ut sin tidigare roman Närmare dig på Grim förlag så har hon en väldigt god kontakt med sin förläggare där, Annika Bengtsson, som var väldigt positiv till reportageboken.

Och tur var väl det. Våra älskade orkade inte leva har tagits emot mer än väl av läsarna och sålt i mängder sedan utgivningen i februari. Joanna berättar att eftersom det inte fanns något liknande som berörde ämnet på marknaden så togs boken emot väl av medierna och hon har haft turen att den uppmärksammats av både tidningar, olika radioprogram och inte mindre än två stycken tv-program. Trots detta finner Joanna Björkqvist ändå att det är otroligt tufft att marknadsföra boken och hindra den från att drunkna i den uppsjö av böcker som kommer ut varje år.

För närvarande är det ingen ny bok på gång, men den kommer självklart att komma i sinom tid, det är Joanna säker på när hon spår en ljus och intressant framtid.

– Jag ser bland annat mycket fram emot att få vara med på Bokmässan i Göteborg i slutet av september där jag kommer att hålla i ett seminarium tillsammans med en av mina intervjupersoner och även i vår monter B04:73 kommer flera av de medverkande i Våra älskade orkade inte leva att finnas med och berätta om sina erfarenheter. Vi hoppas på många besökare och en riktigt intressant bokmässa.

FAKTA
Namn: Joanna Björkqvist
Aktuell med: Reportageboken Våra älskade orkade inte leva
Tidigare utgivna böcker: Nära dig (Ordvändan förlag 2010), Förverkliga din bokdröm tillsammans med Kristina Svensson (KS förlag 2012) och Närmare dig (Grim förlag 2013)
Kommande böcker: Ingen planerad, men det kommer!
Vilken bok önskar du att du hade skrivit: Våra älskade orkade inte leva är faktiskt min önskebok; den är viktig, välskriven och gripande. Men självklart har jag två andra riktiga favoritböcker också, men jag är tveksam till om jag velat skriva dem av olika skäl. De är i alla fall Timmarna av Michael Cunningham och Doktor Glas av Hjalmar Söderberg. Båda har jag läst flera gånger och jag älskar dem både för själva berättelsen och det underbara språket.
Vilken bok vill du rekommendera: Absolut reportageboken Våra älskade orkade inte leva, för den passar människor i alla åldrar oavsett kön och inte enbart anhöriga till någon som tagit sitt liv utan alla som är intresserade av sina medmänniskor liv. Trots sitt svåra ämne är den faktiskt lättläst – det säger alla som läst den.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

retired2@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.