John Ajvide Lindqvist

John Ajvide Lindqvist är född 1968 och uppväxt i Blackeberg, där också hans första roman Låt den rätte komma in (2004) utspelar sig. Efter en karriär som trollkarl och ståuppkomiker blev han till slut skräckförfattare och räknas idag som Sveriges obestridlige skräckmästare.

Hans andra roman, Hanteringen av odöda, utkom i juni 2005 och i novellsamlingen som följde, Pappersväggar (2006), får man bland annat veta vad som hände med de odöda. 2008 utkom romanen Människohamn, som utspelar sig i skärgården med havet som det stora skräckinjagande hotet och i maj 2010 utkom Lilla stjärna, en historia om kärlek och besatthet, om en röst ifrån en annan värld och idoldyrkan driven till sin spets. Därefter kom Låt de gamla drömmarna dö (2011), en samling noveller, kåserier och andra texter.

Hösten 2017 utkom X – den sista platsen, den avslutande delen i trilogin Platserna. Här väver han samman alla trådar från de två tidigare böckerna, Himmelstrand – den första platsen och Rörelsen – den andra platsen. Den senare blev nominerad till Augustpriset 2015. Böckerna i Platserna kan även läsas fristående som egna berättelser.

I januari 2021 utkommer han med sin längsta roman hittills – Vänligheten.

John Ajvide Lindqvist har också skrivit filmmanus, teaterpjäser och mottagit en rad priser, bland andra Selma Lagerlöf-priset och GP:s litteraturpris.

Hans böcker finns utgivna i över 30 länder, bland andra Australien, Kina, Brasilien, Danmark, Tyskland, Ryssland, Storbritannien och USA.

Läs mer på www.johnajvidelindqvist.com.