Julens växter, smaker och dofter : medicinhistoriska och kulturella funderingar

Julens växter, smaker och dofter : medicinhistoriska och kulturella funderingar
Författare
Medverkande
Förlag Bokförlaget Langenskiöld
GenreKulturhistoria och allmän humaniora
FormatKlotband
SpråkSvenska
Antal sidor134
Vikt650 gr
Utgiven2022-11-14
SABMzaj-c
ISBN 9789198744156

Glögg, julstjärna, saffran och kryddnejlikor. Bland mycket annat självklara inslag i vårt julfirande. Men varifrån kommer dessa kryddor och växter? Och på vilket sätt ingår de i våra traditioner? I Julens växter, smaker & dofter finns svaren.

Myrra var till exempel en gång i tiden ett mytomspunnet läkemedel. Pomerans hjälpte magen när den var i olag, grankåda kunde användas som sårsalva och misteln var inte bara något man kysstes under.

Lars-Erik Appelgren är veterinär och professor emeritus i farmakologi vid Sveriges lantbruksuniversitet. Under sin verksamma tid som lärare och forskare har Appelgren publicerat drygt 100 vetenskapliga arbeten i internationella tidskrifter. Efter pensioneringen 2001 har publiceringen främst rört veterinärmedicinsk historia med fokus på grundaren av veterinärmedicinen i Sverige, Peter Hernquist, och hans efterlämnade handskrifter och det av honom grundade Boskapsapoteket. Boken Boskapsapoteket fanns det bot för sot? gavs ut i egen regi 2016. 2019 tilldelades Lars-Erik Appelgren Region Uppsalas medicinhistoriska stipendium för att under många år utfört ett mycket betydelsefullt arbete för att lyfta fram ett viktigt men ofta förbisett område av medicinhistorien: veterinärmedicinen.