Terror och liberalism

Terror och liberalism
Författare
Medverkande
Förlag SNS Förlag
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor239
Vikt509 gr
Utgiven2005-06-13
SABOclb
ISBN 9789171509864
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Den amerikanske journalisten Paul Berman hävdar att dagens terrorkrig inte är västvärldens krig mot islam, inte någon civilisationernas kamp. I stället är det en ny variant av samma krig som sönderslet Europa under en stor del av 1900-talet. Striden står mellan liberalerna i vid bemärkelse och deras fiender. Denna strid mellan frihet och totalitarism uppstod i Europa för många år sedan och har nu spritt sig till den muslimska världen.
På båda sidor i detta krig mellan idéer finns skarpsinniga tänkare, vars filosofier måste tas på allvar. Berman visar hur äkta andlig övertygelse kan förvridas till en fanatisk dödslängtan. Den radikala islamismen hyllar i dag martyrdöden i kampen mot islams fiender på samma sätt som nazismen hyllade att man offrade sig och gick i döden för Hitler.
En briljant och provokativ bok.
Paul Berman har under många år skrivit om amerikansk utrikespolitik i bl.a. New York Times Magazine, The New Yorker och The New Republic. Han är knuten till World Policy Institute. Bland hans övriga böcker märks en bok om 68-generationen och en om Joschka Fischer.
Originalets titel: Terror and liberalism, övers. Patricia Wadensjö