Ett säkert statligt ID-kort - med e-legitimation. SOU 2019:14 : Betänkande från 2017 års ID-kortsutredning (Ju 2017:12)

Ett säkert statligt ID-kort - med e-legitimation. SOU 2019:14 : Betänkande från 2017 års ID-kortsutredning (Ju 2017:12)
Serie SOU 2019
Författare
Förlag Norstedts Juridik AB
GenreJuridik
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor451
Vikt740 gr
Utgiven2019-03-27
SABOe
ISBN 9789138249116
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Uppdraget har varit att utreda och lämna förslag till förändringar av de krav och rutiner som gäller för svenska identitetshandlingar i syfte att minska det ökande antalet bedrägerier som begås med användning av förfalskade handlingar. Utredningen föreslår bland annat:<ul> <li>en ny lag och en ny förordning om statliga identitetshandlingar med bestämmelser om ett statligt identitetskort och <li>en statlig e-legitimation.</ul>
I lagen avses med statliga fysiska identitetshandlingar de fysiska identitetshandlingar som staten utfärdar, dvs. det nya id-kortet och passet. Id-kortet kan utfärdas med eller utan funktion som resehandling och ersätter både det nationella identitetskortet och identitetskortet för folkbokförda i Sverige. Att id-kortet utfärdas med funktion som resehandling innebär att det, förutom att användas som identitetshandling, även kan användas som resehandling i stället för pass vid resor inom EU. Det överensstämmer med det som i dag gäller för det nationella identitetskortet.

Den ökade digitaliseringen gör det allt svårare att klara sig i samhället utan tillgång till en e-legitimation. Det är därför viktigt att alla ges möjlighet att skaffa en säker e-legitimation. En säker elektronisk identifiering bidrar också till att motverka den identitetsrelaterade brottsligheten. Med en säker grundidentifiering som görs av en myndighet vid ett personligt besök minskar risken för att fel person får tillgång till e-legitimationen. Utredningen föreslår att en statlig e-legitimation på högsta tillitsnivå får finnas på det statliga identitetskortet. E-legitimationen ska även kunna användas för att skapa en elektronisk underskrift.

Särskild utredare: Inga-Lill Askersjö