Effektivt, tydligt och träffsäkert. SOU 2019:3. Det statliga åtagandet för framtidens arbetsmarknad : Slutbetänkande från Arbetsmarknadsutredningen (A 2016:03)

Effektivt, tydligt och träffsäkert. SOU 2019:3. Det statliga åtagandet för framtidens arbetsmarknad : Slutbetänkande från Arbetsmarknadsutredningen (A 2016:03)
Serie SOU 2019
Författare
Förlag Norstedts Juridik AB
GenreJuridik
FormatHäftad
SpråkSvenska
Vikt1530 gr
Utgiven2019-02-01
SABOha
ISBN 9789138248959
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Utredningens förslag och bedömningar innebär sammanfattningsvis:<ul><li>Arbetsförmedlingen får en ny förordning med instruktion och den befintliga instruktionen upphävs.<li>Arbetsförmedlingen ges ett uttryckligt uppdrag att bedöma enskildas ställning på arbetsmarknaden, i syfte att uppnå en mer träffsäker och behovsbaserad arbetsmarknadspolitik.<li>Arbetsförmedlingens förvaltningsanslag sänks kontinuerligt för att öka drivkraften mot effektivisering genom automatisering och digitalisering.<li>Arbetsförmedlingen får i uppdrag att erbjuda ett enhetligt och utförarneutralt utbud av arbetsmarknadstjänster, som ska tillhandahållas på det samhällsekonomiskt mest effektiva sättet och där interna och externa utförare behandlas likvärdigt.<li>Reguljär utbildning ska användas i större utsträckning.<li>En regelöversyn av arbetslöshetsersättningar föreslås med syftet att uppnå en effektiv och rättssäker kontroll, där antingen Arbetsförmedlingen eller a-kassorna ges kontrollansvaret.<li>En ny nationell myndighet med ett samlat ansvar för kompetensförsörjningspolitiken inrättas. Förslaget innebär att verksamheter överförs från befintliga berörda myndigheter.<li>En mer kostnadseffektiv verksamhet bedöms möjliggöra årliga besparingar om minst 1,5 miljarder kronor från och med det år förslagen genomförs.</ul>
Utredningen bedömer att namnet Arbetsmarknadsmyndigheten på ett tydligare och mer övergripande sätt sammanfattar myndighetens ansvarsområden i jämförelse med det nuvarande.

Särskild utredare: Cecilia Fahlberg Pihlgren