Översyn av straffbestämmelsen om kontakt med barn i sexuellt syfte. Ds 2015:49

Översyn av straffbestämmelsen om kontakt med barn i sexuellt syfte. Ds 2015:49
Serie Ds 2015
Författare
Förlag Wolters Kluwer
GenreJuridik
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor179
Vikt0
Utgiven2015-10-22
SABOepa
ISBN 9789138243619
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
HAR UTGÅTT, GÅR INTE ATT KÖPA.

Sverige ska vara ett föregångsland när det gäller bekämpande av alla sorters sexuella övergrepp, inte minst när det gäller barn. I dagens samhälle finns det stora möjligheter för vuxna personer som vill arrangera möten med barn i avsikt att begå sexuella övergrepp. Det är därför viktigt att polis och åklagare har möjlighet att tidigt kunna ingripa för att förhindra och förebygga sexualbrott mot barn.

Därför föreslår utredningen att straffansvaret för det som i dagligt tal ofta kallas grooming utvidgas. I dag finns ett krav på att en vuxen måste ha vidtagit någon ytterligare åtgärd, förutom att komma överens om ett möte med barnet, för att göra sig skyldig till brottet kontakt med barn i sexuellt syfte. Nu föreslår utredaren att kravet tas bort och att straffansvaret ska inträda redan när en vuxen föreslår för ett barn att de ska träffas, eller när de kommer överens om att träffas.

Utredningen föreslår även att maximistraffet höjs från fängelse i ett år till fängelse i två år och att brottsbeteckningen ändras till åtgärd för att möta ett barn i sexuellt syfte.