En jämnare och mer aktuell utveckling av inkomstpensionerna. Ds 2015:6.

En jämnare och mer aktuell utveckling av inkomstpensionerna. Ds 2015:6.
Serie Ds 2015:006
Medverkande
Förlag Norstedts Juridik AB
GenreEkonomi
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor86
Vikt0
Utgiven2015-02-04
SABOe
ISBN 9789138242254
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
HAR UTGÅTT - KAN INTE KÖPAS.

Pensionssystemet är ett finansiellt stabilt system som hanterar finansiella problem när de uppstår i stället för att skjuta en skuld på framtiden. I det avseendet har pensionssystemet fungerat som avsett under de senaste årens påfrestningar. Sedan ett par år har det dock varit uppenbart att pensionsutvecklingen, dvs. indexeringen av pensionerna, under en pågående balanseringsperiod ger vissa egenskaper som inte är optimala. Inte på så sätt att den finansiella stabiliteten hotas utan genom att systemet på kort sikt och under vissa förhållanden riskerar att reagera med en viss fördröjning eller reagera onödigt kraftigt.

En utgångspunkt för översynen och förslagen i denna departemensskrivelse har varit förändringar som leder till bättre egenskaper för pensionssystemet och för pensionärerna - utan att ändra de grundläggande principerna för pensionssystemet.

Ds:ns två huvudförslag gäller:
  • ett dämpat balanstal och
  • ett aktuellare inkomstindex

Därutöver lämnas ett par andra förslag till justeringar av hur balanstalet beräknas. Förslagen ger en jämnare och mer aktuell utveckling för utbetalade inkomstpensioner utan att öka risken för finansiell instabilitet samtidigt som beräkningarna blir enklare och mer transparenta.