Lättläst. SOU 2013:58

Lättläst. SOU 2013:58
Serie Statens offentliga utredningar 2013
Författare
Förlag Norstedts Juridik AB
GenreLitteraturvetenskap
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor145
Vikt0
Utgiven2013-08-30
ISBN 9789138239971
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Den särskilda utredaren lämnar förslag på hur statens insatser på området lättläst i framtiden ska utformas och organiseras.

Utredaren anser att de primära målgrupperna för statens insatser på området är personer med utvecklingsstörning, personer med andra funktionsnedsättningar som påverkar läsförmågan i hög grad och personer med demensjukdom.Dessa målgruppers behov av tillgång till lättläst material, både litteratur och nyhetsinformation är mer omfattande än de sekundära målgruppernas, och de statliga medlen ska i första hand användas för att öka dessa gruppers tillgänglighet.Utredningen föreslår att det offentliga stödet bör inriktas på ett nationellt kunskapscentrum och nyhetsinformation, samhällsinformation och litteratur för de primära målgrupperna.

Vidare föreslås att statens stöd till Stiftelsen för lättläst nyhetsinformation och litteratur ska avvecklas och att medlen och verksamheten ska överföras till Myndigheten för tillgängliga medier (MTM). Inom myndigheten ska det nationella kunskapcentret inrättas.

Centret ska bland annat utforma gemensamma nationella riktlinjer för lättläst och samarbeta med aktörerna inom lättläst området nationellt och internationellt. Vidare ska centret aktivt öka kunskapen och sprida kännedom om lättläst material till målgrupperna och förmedlarna, ge ut tidningen 8 SIDOR, med mera.

För kortfattad lättlästversion samt Daisy-skiva, se Relaterade produkter, till höger.