Utländsk näringsverksamhet i Sverige : en översyn av lagstiftningen om utländska filialer i ett EU-perspektiv SOU 2010:46

Utländsk näringsverksamhet i Sverige : en översyn av lagstiftningen om utländska filialer i ett EU-perspektiv SOU 2010:46
Serie Statens offentliga utredningar 2010
Medverkande
Förlag Norstedts Juridik
GenreJuridik
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor265
Vikt0
Utgiven2010-07-06
SABQad-c:oe
ISBN 9789138234150
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Utländska företag slipper etablera filial i Sverige!

Föreslår att kravet på filial slopas för utländska företag som endast verkar tillfälligt i Sverige. I stället blir förtagen skyldiga att anmäla sin verksamhet till Bolagsverket. Verksamhet som inte avses pågå i mer än sex månader och inte bedrivs med anställd personal undantas från anmälningsskyldigheten. Om det finns anställd personal i Sverige, ska en kontaktperson med adress i Sverige utses, om verksamheten pågår längre än åtta dagar.

Bolagsverket får ansvaret för att avgöra etableringsgraden (eller graden av tillfällighet) när det gäller utländska företags verksamhet i Sverige. Verkets beslut ska kunna överklagas till förvaltningsdomstol.

Föreslår även en rad förenklingar och moderniseringar i filiallagstiftningen för att underlätta för företag och anpassa lagstiftningen till aktiebolagslagen och annan associationsrättslig lagstiftning.