Pluras kokbok : Provence, Kungsholmen, Koster

Pluras kokbok : Provence, Kungsholmen, Koster
Författare
Medverkande
Förlag Norstedts
GenreMat och dryck
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor192
Vikt409 gr
Utgiven2014-04-02
SABQcaa
ISBN 9789113058597
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

Pluras konster i köket är numera vida berömda och denne ständigt aktuelle musiker syns ofta i matlagningsprogram och mellan pärmarna på kokböcker för livsnjutare. I ett nytt och plånboksvänligt smartformat kan alla nu njuta av Pluras allra första kokbok - kanske den som ligger honom närmast om hjärtat. Från mamma Magdas husmanskost till internationell festmat och folkmat från 40 år på vägarna; medelhavsmat i Provence, fisk och skaldjur på Koster och husmanskost hemma på Kungsholmen. Köp en billig biljett och följ med på Pluras första matresa!

"Det är i min barndom som mitt intresse och min kärlek till mat föds. Jag kunde inte undgå det, från det att jag öppnade ögonen på morgonen tills jag slöt dem på kvällen fylldes min näsa av kökets aromer och luktintryck.

Under åren som gått har jag lagat och provat och ibland kommit på nya vinklingar och kommit underfund med att jag behöver inte så mycket, jag har mina basvaror, jag kan inte ha världens alla kryddor hemma i skåpet, jag har mitt eget kök, lagar min egen mat. En färsk fisk behöver ingen fancy sås, det mår den bara dåligt av, den behöver lite salt och peppar, kanske lite smält smör, tro mig, så enkelt är det.

Här är helt enkelt recept på mat som jag lärt mig att laga och som jag fortfarande lagar från och till. Saker jag lärt av mamma Magda och Tore Wretman, av människor jag träffat i Sverige och utomlands, rätter som serverats mig på restauranger i Spanien, Frankrike, London, New York och Venedig. Mat jag lärt mig under 40 års tid.

Vi började i Frankrike, eftersom det franska köket ju haft stort inflytande på vårt svenska kök, vi fortsatte till Sydkoster på västkusten, den ö som jag tillbringat så mycket tid på de senaste 10 åren, med all fisk och skaldjur som där kan fås. Och vi avslutade hemma hos mig i Stockholm och lagade en del husmanskost, både klassisk svensk och sånt som kanske blir klassiker om 20 år."