Pascal Engman bildar stiftelse – ska dela ut pris till Årets läsfrämjare

Pascal Engman författare stiftelse
Författaren Pascal Engman. Foto: Pressbild.

Författaren Pascal Engman vill trygga återväxten bland läsare – efter ett besök på en gymnasieskola tändes idén om en läsfrämjande stiftelse. Första initiativet: stipendium till Årets läsfrämjare 2021.

”Häromåret befann jag mig på en gymnasieskola i Sundsvall. Framför mig fanns runt 250 elever. Jag frågade hur många av dem som läste böcker på sin fritid. EN tjej räckte upp handen. Sedan dess har jag tänkt på att något måste göras för att motverka den utvecklingen. Med stiftelsen vill jag hylla de många hjältar som runtom i Sverige arbetar i det tysta”, skriver Pascal Engman i en kommentar till bildandet av en stiftelse i hans namn.

Pascal Engmans stiftelse 2020 och verksamheten finansieras av grundaren. Hans ambition är att driva stiftelsen så länge han lever, och utveckla verksamheten kontinuerligt.

Idag offentliggjordes att stiftelsen instiftat ett årligt stipendium till projekt som verkar för stiftelsens ändamål ”att demokratisera språket och litteraturen genom att främja läsning och läsförståelse, i synnerhet bland tonåringar och unga vuxna”.

Nomineringar till stipendiet kan göras av både individ och organisation och stipendieansökan är öppen till och med den 30 april. Bland inkomna nomineringar utses stipendiat av stiftelsens kommitté och offentliggörs den 27 maj. Stipendiet kommer år 2021 att vara 25 000 kr. Här kan du läsa mer och nominera kandidater.

Enligt pressmeddelandet kommer verksamheten i stiftelsen att bestå av två olika ben:
● Främjande. Genom att stötta, uppmuntra och inspirera olika krafter inom läsrörelsen, samt nå ut direkt till unga, ska stiftelsen arbeta för att få fler att läsa mer.
● Opinionsbildning. Genom att påverka det offentliga samtalet i en riktning som gör att läsandet prioriteras och att alla unga ges goda förutsättningar att förkovra sig i läsning och språkbruk, ska stiftelsen bidra till ett jämlikt samhälle där alla har möjlighet att använda språket som verktyg.

Förutom att Pascal som författare har ett intresse av att det finns framtida läsare av hans och alla andras böcker så tänker han engagera influencers, förebilder som kan fungera som en inkörsport till läsning för många unga, och mobilisera näringslivet, som har stora möjligheter att bidra på olika sätt.

Pascal Engman debuterade med Patrioterna som följdes av Eldslandet och Råttkungen. I höstas kom hans senaste kriminalroman Änkorna. Han var även medförfattare till en bok av två verkliga influencers: Samir & Viktor.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.