Picapen hjälper författare att skriva, arkivera och publicera sina texter

Josefine Grane. Foto: Pressbild

Den nya skrivtjänsten Picapen fungerar dels som en plattform för inspiration, guidning och lagring av texter och bilder, dels som en publiceringstjänst.

Är flera nya skrivarplattformar ett tecken på ett ökande intresse för skrivande och kanske även för egenutgivning? Den norska skrivportalen Easywrite lanserar i Sverige senare i sommar, och ännu en nylanserad skrivtjänst är svenska Picapen. Bakom företaget står Cecilia Gruvberger och Josefine Grane, och sedan 2018 är även Internetstiftelsen delägare. 

– Picapen grundades för att vi såg ett behov av att enkelt skapa textböcker och kunna spara alla sina texter digitalt på ett och samma ställe under en längre tid. Vi vill vara en inspirerande plattform där våra medlemmar kan ta del av Master Classes och lära sig om kreativt skrivande. Med Picapens app kan medlemmarna skriva närsomhelst och varsomhelst samt enkelt ladda upp bilder och videoklipp, berättar grundaren Josefine Grane, som tidigare varit vd för investmentbolaget Varenne.

Medlemmarna sträcker sig från 15 till 75 år och skriver allt från memoarer, dagböcker till poesi, romaner och deckare. Picapen finns både som webbsida och app och i tjänsten kan medlemmarna samla sina texter, bilder och dokument på ett ställe digitalt. Plattformen bidrar också med skrivhjälp av olika slag, bland annat av professionella skrivpedagoger, och författarna kan bjuda in gästläsare.

– Vi brinner för att sprida kunskap och storytelling, säger Josefine. Vårt mål är att få fler ska skriva mer och vi vill tillhandahålla de bästa förutsättningarna för att alla ska kunna göra det på ett inspirerande och enkelt sätt.

En skillnad mellan Easywrite och Picapen är att den senare förutom rena skriv- och inspirationstjänster även erbjuder möjligheten att publicera och trycka böcker utan att vända sig till en tredje part.

Ser ni er som en utmanare till rena egenutgivartjänster?
– Många av våra medlemmar skriver helt för privat bruk och vill de dela sina texter bjuder de in läsare till sin bok hos Picapen och beställer tryckta böcker. Picapen är ett registrerat förlag och intresset för självpublicering är stort. För de medlemmar som självpublicerar hos Picapen finns personlig lektörshjälp att anlita och designhjälp till bokomslag.

Vad tänker ni om att lansera tjänsten just nu när tillvaron är lite upp och ner?
– Vi har dubblat antalet medlemmar sista veckorna, då fler har sökt sig till digitala tjänster i hemmet och våra digitala föreläsningar har blivit fullbokade snabbt. Vi har även haft möjlighet att samarbeta med olika organisationer som till exempel Coop, ABF och Seniornet där efterfrågan på Picapens tjänster varit stor, säger Josefine.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL