Jenny Thor blir ny VP för Publizon

Jenny Thor, Vice President för digital distribution i Sverige, Norge och Finland på Publizon. Foto: Sebastian Borg

Publizon (fd Axiell Media) har rekryterat Jenny Thor som får titeln Vice President den 1 februari. Hon har tidigare varit VD för Wapi och jobbat många år för Gyldendal.

– Jag ser verkligen fram emot att få vara med och sätta en ny internationell riktning tillsammans med förlagen i Norden. Jag har i så gott som hela mitt yrkesverksamma liv arbetat med att göra litteratur tillgänglig, och jag tror verkligen att vi kan hjälpa förlagen att skapa nya möjligheter som säkerställer fortsatt tillväxt i framtiden, säger
Jenny Thor i ett pressmeddelande.

Publizon meddelar att man utsett Jenny Thor till Vice President för digital distribution i Sverige, Norge och Finland. Hennes primära fokus blir att utveckla och förbättra distributionsmöjligheterna från förlag till återförsäljare och streamingtjänster, då hon efter mer än 20 år i bokbranschen har ett unikt nätverk och insikt i branschen.

– Förlagsbranschen befinner sig i ett gynnsamt läge med stor potential. Överlag växer branschen och digitaliseringen öppnar upp för nya möjligheter och enklare tillgång till nya marknader. Vi vill ha en nära dialog med förlagen och stötta deras verksamhet samtidigt som vi vill inspirera till och skapa förutsättningar för nya affärsmöjligheter. Jenny kommer att vara en central kompetens på den här resan, säger Lasse Nyrup, VD
för Publizon.

Jenny Thor var senast vd för WAPI (2021-2023) och innan dess haft ledande befattningar inom förlagsbranschen i Köpenhamn, Stockholm och New York. Och det är särskilt det globala perspektivet, som är en viktig erfarenhet att få med in i Publizon, menar Lasse Nyrup.

– Vi har stora ambitioner på förlagens och bokbranschens vägnar. Vi tror att bokmarknaden i och med digitaliseringen och den tekniska utvecklingen just nu befinner sig på en ny och mer internationell resa. När vi effektiviserar distributionen och kopplar ihop alla länder, krävs det mindre resurser för redan internationella förlag att exportera sitt innehåll. För de många förlag som inte har resurserna gör vi exporten möjlig. På så sätt kan förlagen börja behålla de digitala rättigheterna själva och skicka böcker till många fler marknader än vad de gör idag, säger Nyrup.

Jenny Thor tillträder som VP på Publizon den 1 februari 2024 med placering i Stockholm. Hon kommer att rapportera till Jeppe Mossin (som även han har en bakgrund på danska Gyldendal), som också blir Senior Vice President för Digital Distribution and Library Services för samtliga länder där Publizon och WeDoBooks är verksamma.

Fotnot: Publizon köpte Axiell Media i mars 2023 av Axiell som i sin tur köpte Elib i flera steg 2015-2017. Tidigare VD:n för Axiell, Eva Houltzén slutade i september 2023.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL