London hybridförlag
Verklighet eller illusion? Brittiska författarorganisationer är oroliga att olika typer av hybridförlag vilseleder författare med höga priser och löften de inte lever upp till. Foto: iStock.

Brittiska författarförbund startar undersökning av hybridförlag i UK

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författarorganisationer i Storbritannien är oroliga över förlag som utnyttjar nya författares okunskap och säljer dyra utgivningspaket. Därför har de inlett en granskning av hybridförlag.

– Vi har under lång tid oroats av de metoder som vissa förlag använder. Men på senare år, med stora budgetar för marknadsföring och möjlighet till riktad marknadsföring online, har de blivit allestädes närvarande. Idag är det ofta de första förlagsmöjligheter som författare ser när de letar efter ett hem för sina böcker, säger Nicola Solomon i ett uttalande och fortsätter:


ANNONS


– De kallar sig själva förlag, men i realiteten är de tjänsteleverantörer och det vi hör är att tjänsterna de erbjuder inte lever upp till de fyrsiffriga avgifter de tar ut.

Två brittiska författarorganisationer Society of Authors och Writers’ Guild of Great Britain har alltså inlett en undersökning av hur ”författare påverkas finansiellt och avtalsmässigt av förlag som tar betalt för utgivning”, skriver Publishing Perspectives.

Precis som sina kollegor på det svenska Författarförbundet har de brittiska organisationerna en negativ inställning till alla former av förlag där författaren helt eller delvis finansierar utgivningen.

Anledningen till att de inleder en undersökning tillsammans med Authors’ Licensing and Collecting Society (ALCS) är ett ökat antal klagomål till båda förbunden på olika typer av företag som erbjuder författare utgivning mot betalning.

ANNONS

Dessa företag benämns i UK som partner publishing, hybrid publishing, contribution publishing och subsidy publishing. Eller mer nedlåtande vanity publishing (vanity betyder fåfänga på svenska). Boktugg skrev nyligen om att det är hög tid att skrota begreppet hybridförlag (som är den dominerande termen här) eftersom det sätter en otydlig etikett och buntar ihop vitt skilda typer av företag.

I artikeln nämns att de brittiska förlagen som erbjuder författare att finansiera sin egen utgivning debiterar fyr- eller femsiffriga belopp (vilket är pund och därmed kan översättas till att priserna börjar på runt 15 000 kr och sedan kan överstiga 100 000 kr, i skrivande stund är 1 GBP 11,77 SEK).

Första steget är att de båda förbunden skickat ut en enkät till sina medlemmar för att kartlägga erfarenheterna av utgivning på olika typer av hybridförlag.

Independent Book Publishers Association (IBPA) tog för två år sedan fram en kravlista för äkta hybridförlag (som vi även skrev om på Boktugg) där en av de nio punkterna är det som även vi framhåller som skiljelinje mellan ett förlag och rena egenutgivartjänster: att förlaget refuserar manus på både kommersiella och rent kvalitetsmässiga grunder.

Ett seriöst förlag som vill att författaren ska vara med och finansiera utgivningen måste göra en ärlig bedömning och dela denna med författaren. Är man tveksam till den kommersiella potentialen måste man informera författaren om att förlaget inte tror sig kunna sälja så mycket att författaren går med vinst. Sedan kan författaren göra en egen bedömning och ändå vilja ge ut.

– Det är allt mer alarmerande hur många författare som kontaktar oss efter att ha gått med på bidrags-, hybrid- eller subventionerade förlagsavtal och inser att de lagt ut tusentals pund med mycket liten möjlighet att få tillbaka sina pengar, säger Nick Yapp på Writers’ Guild.

Tongångarna känns igen från Sverige. Som författare finns det en sak som kanske är viktigare än något annat att förstå. Risk.


ANNONS


Förlag är riskkapitalister. De investerar i utgivning av böcker med vetskapen att inte alla böcker kommer att gå med vinst, tvärtom kommer många att gå med förlust. Det balanseras (förhoppningsvis) upp av att andra böcker går med större vinst.

När du som författare investerar i att ge ut din bok, kanske bara en enda bok, så tar du samma typ av risk. Att den inte säljer tillräckligt för att du inte ska gå med vinst. Det innebär också att du inte kan luta dig tillbaka och hoppas på att förlaget ska göra det åt dig – du måste själv ta aktiv del i försäljningsarbetet.

Precis som när du investerar i aktier på börsen eller köper en förstaupplaga av Harry Potter för 800 000 kronor i hopp om att den ska fortsätta stiga i värde så gäller en grundregel: satsa inte pengar som du inte är beredd att förlora. Det finns inga riskfria investeringar.

LÄS ÄVEN: Egenutgivartjänst eller hybridförlag?

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 30-tal titlar däribland Eldbarnet av Elisabeth Berglund och debutromanen Yani av Nora Khalil samt fackboken Undervisa på yrkeshögskolan. En handbok av Mikael Wirén.

🎂 Födelsedagar: Norske författaren Jostein Gaarder är född den 8 augusti 1952 och har på svenska bland annat gett ut Anton och Jonatan, genombrottet Spelkortsmysteriet och inte minst Sofies värld (som översatts till 53 språk och sålts i 26 miljoner exemplar och som blev världens mest sålda bok 1996 och även filmatiserades med Tomas von Brömssen i en av huvudrollerna).

🐱 Många dagar att fira: Internationella orgasmdagen, Internationella kattdagen och Lyckans dag. Några snabba sökningar på Boktugg hittar vi dessa passande titlar: Kattkalender 2023, Åtta små kattungar av Lisen Adbåge och Ulf Nilsson samt Kom du? : alla våra tankar om kvinnlig njutning och (fejkade) orgasmer av Amanda Colldén och Anna Dahlbäck.Damfotbollsboksboom. Efter att Englands damer vunnit EM i fotboll förväntar sig förlag och agenter ett ökat intresse för böcker om damfotboll. ”Spelarna har verkligen slagit igenom. De är odödliga. De kommer att minnas likt 1966 års herrlag”, säger Huw Armstrong, editorial director at Hodder & Stoughton till The Bookseller. Han förväntar sig biografier eller memorarer från flera av de engelska spelarna. En barnbok som kan få ett lyft av EM-succén är How to be a Footballer and Other Sports Jobs av tidigare landslagsspelaren Rachel Yankey.


Uppdateras under dagen …