Dagbok för alla våra läsare (Julkalender 2020) – dag 13–14

Dagbok för alla våra läsare, kallar vi 2020 års julkalender. Bilder: iStock. Montage: Boktugg.

Lucia och ett dubbeldagboksinlägg. Du får veta om Söndagstuggarnas ursprung och lite annat med tio dagar kvar till jul.

Saknade du vår julkalender igår? Förmodligen hade du fullt upp med att fira tredje advent och Lucia, äta pepparkakor och lussekatter. Själv hade jag i alla fall mer än fullt upp och öppnade knappt datorn på hela söndagen.

Men vi hade i alla fall ett gästblogginlägg i form av Söndagstuggare: Sara Lindegren om hårda julklappar inköpta i bokhandeln.

Det får mig att tänka på två saker. Det första är svårigheten i att följa myndigheternas skärpta rekommendationer om att hålla sig hemma, och som jag läser i en artikel i HD/Sydsvenskan idag där överläkaren på akutvårdavdelningen i Malmö säger:

”Håll er hemma, gå inte ut i julhandeln!”

Den andra tanken: Om vi alla bara slutade besöka alla fysiska butiker och bara handlade mat och mediciner i två veckor (vilket enligt en annan artikel effektivt skulle minska smittspridningen) så skulle många butiker gå under.

Söndagstuggare är förresten sprungna ur ett projekt vi kallade för Sommartuggare som var vår variant på Sveriges Radios sommarpratare, sommaren 2018. En ambitiös satsning som sedan fortsatte på hösten. Här hittar du den sommarens alla gästbloggare.

Jag var sent i säng igår kväll, och precis innan jag la mig kom en nyhetsflash och kort därefter en text från TT: Författaren John le Carré är död. Jag motstod frestelsen att starta datorn för att lägga upp nyheten runt midnatt, väl medveten om att det kommer flera versioner av de här texterna med nya uppdateringar efterhand som TT får kommentarer från fler personer.

Så istället la vi upp den i morse tillsammans med ytterligare en text, Spionböckernas mästare: John le Carré.

Idag ägnades morgonen åt måndagens nyhetsbrev. Eftersom vi där sammanfattar hela den gångna veckan blir det ett tillfälle att reflektera över vad vi själva åstadkommit och vad som hänt (nyheter i bokbranschen).

Självkritiskt känner jag alltid att vi kunde gjort mer, men samtidigt gäller det också att vara stolt över alla de läsvärda artiklar som publiceras på sajten under en veckas tid.

Jag är lite statistikslav också. Ibland blir det nästan lite maniskt att dagligen kolla besöks- och försäljningsstatistik. När jag gav ut böcker på eget förlag var jag inne dagligen för att kolla hur många exemplar som hade sålts och var. Idag följer jag nog hur många som är inne på sajten och läser och vad de läser. Dessutom hur våra affiliatelänkar fungerar och såklart hur vår egen annons- och prenumerationsförsäljning går.

För alla verksamheter gäller det att identifiera nyckeltal, ett antal siffror som går att följa över tid som ger en indikation på hur det går. En sådan för oss är just unika besökare på sajten. De senaste sju dagarna har vi haft över 54 000 unika besökare exempelvis.

Även måndagen blev en kort arbetsdag för mig, vilket märktes av att vi inte la upp så mycket. En om trenden med att folk verkar villiga att betala allt mer för begagnade böcker, i alla fall om de är unika: Harry Potter-bok säljs för 800 000 kronor.

Och sedan rapporterade vi om tre lyckliga författare som fått stipendier: Maria Broberg och Emma Holm får stipendium ur Gerard Bonniers donationsfond 2020 och Börje Lindström får Kallebergerstipendiet 2020.

Det här blir en märklig vecka. Tio dagar till julafton och skolorna stänger ner allt mer. Årets budskap är att julhandla lagom. Jag tänker att en lagom julklapp kanske är just en bok?

Vilket påminner mig om att InnebandyPiraterna 6 verkligen måste knytas ihop och publiceras. Återkommer till hur det ens är möjligt att släppa en ny bok knappt en vecka före julafton och varför det inte är en så dum idé som man kan tro.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.