ANNONS

Dagens boktips med mera – 22 oktober 2019

Jean-Paul Sartre lämnade mycket efter sig, både som författare och filosof. Just idag, 1964, förklarade han för Le Figaro varför han inte ville ha Nobelpriset.

Nobelpriset i litteratur är ett av världens finaste priser för författare. Ändå valde Jean-Paul Sartre att tacka nej när han tilldelades det.

Att erbjudas en stor ära, men vägra av principiella skäl

Att inte ta emot sitt Nobelpris? Den 22 oktober 1964 förklarade Jean-Paul Sartre varför han vägrade att acceptera priset. Orsaken: han vill inte klä upp sig i frack för borgerligheten, som han sa. Men det fanns ju fler saker, många ville han inte tala om. Några av dem skrev han om i franska tidskriften Le Figaro. Avgörande var att han inte ville att hans verk skulle förknippas med en institution.

Jean-Paul hade annars fler titlar på sitt visitkort, så som författare, intellektuell och filosof. Man brukar också säga att han är en av grundarna till existentialismen. Den skönlitterära debuten kom år 1938, titeln var Äcklet. Han gav också ut en tidning, tillsammans med sin partner, lika kända Simone de Beauvoir. Mot slutet blev Sartre blind och kunde inte läsa. Hans hustru stannade vid hans sida och på begravningen 1980 räknades 50 000 personer in i kortegen.

Kuriosa: under sin studietid drev han så mycket med en lärare, att läraren Lanson valde att sluta på sitt jobb, mest eftersom han inte ”hade någon kontroll på sina studenter”.

Boktips: Äcklet, Muren och Vi två är ett : Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir och deras tid.

Nya böcker som släpps idag

Idag släpps det 11 böcker på svenska. Här är några av dem.

Jag

Jag

”Jag lever och har levt ett liv utöver det vanliga, och jag skulle ärligt talat inte vilja ändra på något, inte ens bitarna jag ångrar, för jag är enormt glad över hur allting blev.”

Detta är Elton Johns egen livsteckning, historien om ett svindlande liv i och bortom rampljuset. Läs mer »

Gustavsberg som försvann - och kom igen

Gustavsberg som försvann - och kom igen

Gustavsberg som försvann och kom igen   Boken tar år 1937 som utgångspunkt, det år Kooperativa Förbundet, KF, köper den anrika porslinsfabriken tillsammans med stora markområden, över 700 bostäder, rederiverksamhet och mycket mer. Det blir en vändpunkt i Gustavsbergs historia och startskottet för en stor omvandling av hela samhället. Läs mer »

Hisingen : min far och hans kamera

Hisingen : min far och hans kamera

Bertil Samuelsson (1918-2009), författarens far, var en hängiven amatörfotograf som från början av 1950-talet med kameran dokumenterade sin hemmiljö på Hisingen. Han var mån om bildens tekniska kvalitet och hade samtidigt ett sinne för det konstnärliga uttrycket. Bilderna får idag ytterligare en dimension eftersom de skildrar en svunnen tid och miljöer som inte längre finns kvar. Läs mer »
Mot stjärnorna

Mot stjärnorna

Det mest värdefulla ungdomen äger är framtiden som ett öppet forum för drömmar och kritiskt tänkande, för självförverkligande samhällsförändring, för det ohörda och osagda. Läs mer »

Alla tre julbakar

Alla tre julbakar

Härlig igenkänning när det degas på förskolan Ärtan! Kompisarna Valle, Idde och Ester ska baka pepparkakor. Deras gosedjur är också med. Det finns många kakformar att välja mellan. Valle väljer hästen, för den ser nästan ut som hans enhörning. Och grisformen ser ut som Iddes gosegris! Men Ester vet inte vad hon ska välja. Läs mer »

Domslut : fotbollens hjältar och syndabockar

Domslut : fotbollens hjältar och syndabockar

Ingenstans beskrivs utövarna så ofta som hjälte eller syndabock som inom fotbollen.       

Domslut. Fotbollens hjältar och syndabockar skildras de som av någon anledning blivit just hjältar eller syndabockar, i vissa fall bådadera.  Ett särmärke som kan bli livslångt, likt en tatuering. Läs mer »

Denna dag i Boktuggs historia – 20 oktober

2018 var rubrikerna Debatt: Det farliga feltänket – när förlagen inte vet vad de säljer, Här är alla de nominerade till Augustpriset 2018 och Maria Nil djupdyker i livet som bipolär.

2017 skrev vi om att Redan 1867 sålde bokhandeln annat än böcker.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se

Stäng meny