Denna artikel sponsras av författare/förlag

Maria Nil djupdyker i livet som bipolär

Maria Nil har skrivit boken I Länder Bortom Illamående. Foto: Privat

Efter många år fick Maria Nil diagnosen bipolär sjukdom typ 2 och plötsligt fick hon förståelse för sig själv, och sitt liv. Detta ledde fram till boken I Länder Bortom Illamående.

Maria Nil levde under många år med bipolär sjukdom utan att veta om det. Det dröjde ända tills hon blev 55 år gammal innan hon fick kunskap om sin sjukdom. Många pusselbitar föll på plats, men samtidigt uppstod en stor besvikelse och frustration över en otillräcklig vård.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

– Jag har varit deprimerad i omgångar ända sedan tonåren, vilket jag har sökt hjälp för. Under andra perioder var jag kreativ, social och glad, och det tillståndet var det friska för mig, berättar Maria.

När Maria var ung fanns inte samma kunskap om bipolär sjukdom som man har idag. Hon plågades av att åka ”berg- och dalbana” mellan känslorna, men när hon eftersökte en medicin för detta fick hon inget gehör. Istället behandlades hon med vanliga antidepressiva, vilket idag är bevisat att de inte hjälper mot de olika bipolära tillstånden.

Bild: Maria Nil

– När jag slutligen fick beskedet så förstod jag mitt liv, och det var som en aha-upplevelse. Jag läste allt som gick att läsa om att vara bipolär. Numera förstår jag att alla inte är som jag, att alla till exempel inte tänker och babblar lika fort, och att det ibland kan vara påfrestande för omgivningen. Förr blev jag arg och tyckte folk var dumma som inte förstod …

I och med diagnosen har hon också fått rätt medicin, som kapar topparna och bottnarna utan att Marias kreativitet påverkas. Konsten och kreativiteten har varit hennes följeslagare genom hela livet.

ANNONS
Bild: Maria Nil

– Kreativiteten har varit min överlevnadsstrategi, jag måste kunna ge utlopp för det som händer i mitt liv. Jag hade en sträng uppväxt och fick inte rita så mycket som jag ville, men jag hittade en bakväg: jag började rita i luften med tummen och pekfingret. Det gör jag fortfarande, berättar Maria.

Tankarna på att skriva en bok föddes när Maria gick i bildterapi och började skriva till sina bilder.

– Det blev så himla mycket skrivet och jag tyckte det var rätt så bra, säger Maria. Det kom att handla om hur man upplever bipolaritet inifrån, blandat med knasig humor, fantasi och ordlekar. Det finns inte så mycket skrivet på det sättet. Jag har alltid varit lite ”Monty Pythonsk”, så mina texter har många påhittade ord och skruvade händelser.

I boken I Länder Bortom Illamående har Maria satt ord på olika platser som ryms inom det bipolära känslolivet. Hon kallar dem för länder, och det handlar till exempel om Självömkansträsket och Ångestskogarna. Länderna befolkas av fantasifulla hjälpare, som med goda krafter ska hjälpa en besökare att ta sig tillbaka till verkligheten igen.

I länder bortom illamående

I länder bortom illamående

  • Förlag: Nilbild
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2017-11-21
  • ISBN: 9789163937569

– Det är som en vandring, varje land står för en upplevelse inuti. Till Självömkansträsket kommer man efter att man har klankat ner på sig själv eller fått någon elak kommentar som man tagit till sig som en sanning. Hjälparna hjälper en att ta sig därifrån på det minst smärtsamma sättet.

Bild: Maria Nil

Boken är illustrerad med 70 av Marias egna bilder och hon tror att den kan hjälpa andra att förstå sig själva bättre. Hon har en önskan om att boken skulle kunna få användas som kurslitteratur inom psykologiundervisning på något sätt. Det för att boken är skriven naket och med humor, och att man kan få insikter i hur personer med ångest eller andra svårigheter känner sig.

ANNONS

Vad är din relation till din sjukdom just nu?
– Jag förstår den och kan hantera den ibland, säger Maria. Jag ser oftast var jag befinner mig, och även om det kan vara svårt att hantera så har jag inte den svåraste varianten. Men den påverkar mig mycket, till exempel i det att jag går in för saker väldigt hårt. När jag skriver eller målar blir jag i stort sett okontaktbar.

Ofta kommer nya idéer och texter till Maria om nätterna och hon har samlat på sig mycket skrivet material som skulle kunna räcka till 3–4 böcker. Nästa projekt kommer handla om barndomen, på ett naket och symboliskt sätt.

Läs också: Maria Nil tar läsaren med på en resa genom inre känslotillstånd

Bild: Maria Nil

I länder bortom illamående

I länder bortom illamående
Författare
Medverkande
Förlag Nilbild
GenreMemoarer och biografier
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor204
Vikt250 gr
Utgiven2017-11-21
SABIb
ISBN 9789163937569
I LÄNDER BORTOM ILLAMÅENDE – En bok om en Bipolär Resa Vid 55 års ålder fick Maria Nil diagnosen ”Bipolärt syndrom II”. Då fick många oförklarade, dramatiska och även traumatiska händelser och upplevelser sin förklaring. Under alla år så hade saker hänt, som verkat vara utom kontroll. Samtidigt tog de djupa depressionerna mer och mer av hennes kraft och liv.
Insikten i att ha levt som Bipolär ända sedan tonåren, har varit en tudelad lättnad. Först kunde hon förstå varför så mycket oförklarligt som hade hänt. Sedan kom också den stora sorgen över alla förlorade år.
År som innehållit snabba växlingar med djupa depressioner, och höga toppar i en virvel av händelser och kreativitet.

Upplevelserna under 40 års tid som Bipolär har i boken blivit kallade ”Länder”- Upplevelser har varit som resor emellan olika känslor och perioder av mani, ångest, panik, depression och oförklarliga föreställningar om hur livet ska vara.

Maria Nil vill berätta om sitt liv, djupt inifrån den innersta känslan och delar med sig av det som innehållit maniska perioder och djupa depressioner blandade med panikartad ångest. Hon har upplevt stor sorg, och ibland har hennes försvar inför smärta medfört overkliga syner då saker och ting kommit henne alltför nära.

Maria Nil har velat berätta sin historia med fantasi och magiska landskap, där det finns de som hon kallar ”Hjälpare”. Här finns även humoristiska inslag, som oftast fått sitt uttryck i nya ord och ordlekar. Dessa ord och ordlekar är färgade av hennes bipolära personlighet med många vilda tankespår.

Resan går genom länderna Självömkansträsket, där nedvärderande tankar härjar.
Sorgslätterna, där sorg och saknad är tyngst.
Ångestskogarna, Panikbergen, där ångesten och paniken rider en besökare.
Hyperängarna och Deppardyningarna där man åker dem emellan som en resa utan slut.
Vilseländerna där verklighetens förankring är förlorad Floden Våndan som leder till, ifrån och mellan, men sällan bort ifrån Länderna.

❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se