ANNONS

Dagens boktips med mera – 19 oktober 2019

Edna St. Vincent Millay skrev en dikt med den fantastiska titeln I Know I Am But Summer To Your Heart, och var den tredje kvinnan någonsin som fick Pulitzerpriset för poesi. Hon dog 19 oktober 1950.

Alla vill kanske inte synas? Eller så vill de bara synas för vissa saker de gjort? Edna St. Vincent Millay gick sin egen väg.

En poet som gömde sin egen framgång

Är poeter dömda till ett liv i skuggan av mer lättillgänglig litteratur? Kanske. Vem känner till Edna St. Vincent Millay? Det borde vi förstås göra. Hon var den tredje kvinnan någonsin som tilldelades Pulitzerpriset för poesi, år 1923. Flera poeter har i efterhand sagt att hon skrivit några av 1900-talets bästa sonetter. Sin bana började hon genom att som ung skicka in en dikt till tävlingen The Lyric Year.

Hon fick gratis publicitet när alla som läste årets dikter var övertygade om att hon skrivit den bästa trots att hon bara fick en fjärdeplats. Vinnaren Orrick Johns sa att det var lika mycket en triumf som en pinsamhet att ta emot priset, eftersom Ednas dikt var så mycket stilsäkrare.

Och kanske får dessa poeter ibland se sitt liv i skymundan som ett eget val. När hon skrev böcker som klassades som skönlitteratur valde hon en pseudonym: Nancy Boyd. Och hennes romaner blev allt mer populära och till slut var Nancy Boyd så känd att förläggaren försökte få henne att använda sitt eget namn, genom att erbjuda mer pengar. Edna vägrade.

Och ja, som hon kunde skriva. Bara titeln I Know I Am But Summer To Your Heart

I know I am but summer to your heart,
And not the full four seasons of the year;
And you must welcome from another part
Such noble moods as are not mine, my dear.
No gracious weight of golden fruits to sell
Have I, nor any wise and wintry thing;
And I have loved you all too long and well
To carry still the high sweet breast of Spring.
Wherefore I say: O love, as summer goes,
I must be gone, steal forth with silent drums,
That you may hail anew the bird and rose
When I come back to you, as summer comes.
Else will you seek, at some not distant time,
Even your summer in another clime.

Nya böcker som släpps idag

Idag släpps det bara två böcker.

Här. Hand. Häller

Här. Hand. Häller

Petra bryter armen när hon faller från skolans klätterställning men får bara skäll, av föräldrarna, fröken och rektorn, när hon försöker att förhindra att andra barn gör sig lika illa genom att genomföra en protestaktion. Men till slut lyckas hon få de vuxna att lyssna. Boken Här. Hand. Läs mer »
Brita Rothlin-Zachrisson Lyrisk impressionism

Brita Rothlin-Zachrisson Lyrisk impressionism

Brita Rothlin-Zachrisson föddes i Göteborg 1915 men flyttade efter andra världskriget till Linköping tillsammans med sin man, konstnären P O Zachrisson. Hon anses idag vara en av Östergötlands mest betydande kvinnliga konstnärer. Läs mer »

Denna dag i Boktuggs historia – 19 oktober

2018 var senaste nytt att Fotografen Brutus Östling vinner priset Årets Pandabok 2019 och Lågpris på nya Lazarus av Lars Kepler redan vid lansering – vad är rätt pris på en bok?

2017 var rubrikerna George Saunders får Man Booker-priset 2017 och Översättaren Thomas Grundberg: Humor är en oumbärlig egenskap för att klara av livet.

2016 kunde vi läsa att Äntligen integreras bokhandel och nätbokhandel – vad gör övriga bokhandlare nu? och JB-gruppen har inga planer på egen e-handel.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se