Dagens boktips med mera – 15 oktober 2019

I och med #metoo kom missförhållanden i ljuset och numera är det ett vedertaget begrepp. Den 15 oktober 2017 kom startskottet.

Det fanns mycket dolt under ytan visade det sig, när kvinnor började dela sina historier offentligt.

#metoo – två ord som förändrade världen

Vad är en viktig dag? Det finns inte så många av dem, då det hänt saker som får konsekvenser för en hel generation och där ekot hänger kvar flera år efteråt. Och antagligen tänkte sig skådespelaren Alyssa Milano inte just det när hon en dag, den 15 oktober 2017, lade ut en tweet som inleddes med orden: Me too.

Den gick ut på att alla som utsatts för sexuella kränkningar eller utnyttjats sexuellt skulle skriva Me too som status-uppdatering. Det blev början på en lavin, som inte slutat sedan dess, där både kända och okända män ställdes mot väggen för att ha kränkt eller tagit sig friheter med kvinnor främst inom film- och teaterbranschen. Det spreds sedan vidare.

Kändisar över hela världen hakade på, och mycket dolt kom upp till ytan, om hur kvinnor behandlats i dessa utsatta branscher. Personen bakom #metoo är annars Tarana Burke. Kanske fick rörelsen lite skjuts av rapporteringen kring filmproducenten Harvey Weinstein, som just då briserat över hela världen. Han anklagades för flera våldtäkter.

Också i Sverige spred sig hashtaggen #metoo och i kölvattnet hängdes flera kända namn ut. Det rättsliga efterspelet fortgår ännu, men det är inte för tidigt att påstå att #metoo förändrat, och förhoppningsvis förbättrat, yrkesvillkoren och säkerheten för kvinnor runt om i världen, sedan det står klart att orättfärdig behandling ska fram i ljuset.

Boktips: me too : 100 berättelser och 10 frågor som behöver besvaras och Man : i ljuset av #metoo.

Nya böcker som släpps idag

Idag släpps det 77 böcker på svenska, några av dem är …

I evighet, amen : operation Snövit

I evighet, amen : operation Snövit

När vice-vd på ett av Sveriges största företag mördas i sitt hem dras Fredrik Ahlgren än en gång in i ett farligt spel. Mannen är hans granne, och företaget han jobbar för har precis avslutat en stor vapenaffär. Det visar sig även att en av nyckelpersonerna i affären nyligen omkommit i en olycka i tunnelbanan. Läs mer »

Mordet på Sara Weiss

Mordet på Sara Weiss

Mordet på Sara Weiss är uppföljaren till Mareld och tar vid flera år senare när kriminalkommissarie Vera Lind kallas till en gammal övergiven hamn i Göteborg där två sargade kvinnokroppar har hittats i vattnet i. Läs mer »

Dödlig åtrå

Dödlig åtrå

Alice Wiklund, ung utredare på Rikskriminalen i Stockholm, blir utsedd att hjälpa Scotland Yard med ett långdraget fall. De jagar en seriemördare som är beräknande och samvetslös och som lämnar sina offer märkta med en bisarr kärleksförklaring.

Alice går upp i sitt nya arbete men inser snart att det inte är alla i gruppen som uppskattar hennes närvaro. Läs mer »

Sluta spela! Sluta störa!

Sluta spela! Sluta störa!

Kimmy tycker det är jätteroligt att spela på mammas telefon. Och jätteviktigt. Dumma mamma verkar inte förstå det! Hon tycker det är roligare att spela kort och viktigare att prata om skärmregler. Det är i alla fall vad hon säger... En bok som ökar förståelsen för både barn och vuxna när det kommer till mobilanvändande och skärmtid. Läs mer »
Tvång

Tvång

Berättelsen Tvång är en ungdomsbok som handlar om tvångstankar/tvångshandlingar. Berättelsen fyller ett viktigt behov och grundbudskapet är att det är viktigt att ha någon att prata med om detta svåra, som också är belagt med så mycket skamkänslor.
Huvudpersonen heter Lina och har det jobbigt, men får fint stöd av sina föräldrar. Läs mer »
Här för att stanna : kristen i skapelsens ljus

Här för att stanna : kristen i skapelsens ljus

Leder kristen andlighet människan bort från världen – eller till en djupare bejakelse av den?

Kristen tro uppfattas ofta som världsfrånvänd och livsfientlig. Ett liv med Skaparen ställs i motsats till ett liv i hans skapelse. Lösryckta bibelord har ofta fått förstärka det intrycket.

Stefan Gustavsson tar oss med på en jakt efter Bibelns grundtema. Läs mer »

Mammorna

Mammorna

Vi kommer alla från mödrarna.

Mödrar som genom historien har haft en sak gemensamt: de har sällan fått komma till tals. Men här får du möta tjugoen mammor från Sveriges fattigaste och mest utsatta förorter. Från Rosengård till Rinkeby, från Kronogården till Kronoparken, från Hammarkullen till Gottsunda.

Mammor som burit sina barn närmast hjärtat. Läs mer »

Denna dag i Boktuggs historia – 15 oktober

2018 var senaste nytt att Frankfurt tappade 1401 besökare jämfört med förra året, Sigge-böckerna av Lin Hallberg passerar 1 miljon sålda ex och Biblioteksersättning 2018 – de mest utlånade författarna på biblioteken 2017.

2016 kunde du läsa att Grand Agency växer genom uppköp av Stockholm Noir Agency

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL