ANNONS

Dagens boktips med mera – 12 oktober 2019

Vem har inte läst om Pelle Svanslös? Gösta Knutssons finurliga böcker fick en stor publik, som förnyas varje år sedan 1939. Det kan man kalla storverk. Knutsson föddes på dagens datum, precis som Per Hagman.

Tack och lov är de flesta författare inte det minsta lika varandra. Så också dagens två.

Två helt olika svenska författare fyller år idag

Idag har två helt skilda svenska författare födelsedag. Eller mer korrekt, kan två författares böcker ens vara mer olika än Per Hagmans och Gösta Knutssons?

Hagman med sina böcker om kärlek, utanförskap och att försöka hitta sin egen väg, ofta där kontrasterna får ge liv åt karaktärernas sökande. Längtan efter ett annat liv, kanske? Hagman var som mest aktiv åren 1991-1997, då han skrev tre böcker, varav de mest kända är till dags datum Cigarett och Pool. Efter sviten på fyra böcker på nittiotalet dröjde det sju år innan Att komma hem ska vara en schlager, släpptes 2004. Stilen är märkt av samtiden, realistisk och lyrisk, med mycket känslor bland orden.

Bland verken finns också Vänner för livet, Skugglegender : noveller, Allas älskare, ingens älskling och Cigarett Pool Volt.

Det kan vi ställa mot Gösta Knutsson, pappa till Pelle Svanslös, den lite udda katten han skapade 1939 och som sedan blev en stor hit i Sverige. Han har erkänt att han baserat flera av karaktärerna i böckerna på vänner och bekanta. Han hade också flera framgångar med barnböcker som Nalle Lufs och Tuff och Tuss.

Han översatte också flera böcker till svenska, som Alice äventyr i sagolandet. Dessutom var han flitig deltagare i radio, och var med i Sommar i P1 tolv gånger från 1960-talet och framåt. Död 1973, 64 år gammal. Exempel på titlar är Pelle Svanslös följer ett spår, Heja, Pelle Svanslös, Pelle Svanslös åker skidor och Pelle Svanslös och branden.

Nya böcker som släpps idag

Idag släpps faktiskt bara tre böcker på svenska, alla utgivna av Natur & Kultur:

Stark på riktigt

Stark på riktigt

Att vara stark på riktigt handlar inte om att lyfta tyngst eller springa snabbast. Det handlar om att bygga upp din kropp så att du kan leva fullt ut. Att få din energi att räcka till jobb, familj och vardag. Dag efter dag, år efter år. Det handlar om att hitta rörelseglädje och en kärlek till din kropp och dess förmåga. Läs mer »

Världen sedan 1989

Världen sedan 1989

För trettio år sedan föll Berlinmuren och kalla kriget upphörde. Sällan har en historisk period fått ett så snabbt och definitivt slut som när de beväpnade vakterna plötsligt öppnade gränsövergångarna som delade Europa och hela världen mitt itu.

Hur har världen utvecklats sedan dess? Vår närmaste historia är, märkligt nog, den vi oftast har svårast att överblicka. Läs mer »

Krukmakeriet : Tillverka egna skålar, kannor & fat

Krukmakeriet : Tillverka egna skålar, kannor & fat

Krukmakeriet är en handbok för både den nyblivna och den erfarna krukmakaren. Här varvas baskunskaper med inblickar i den rika krukmakarhistorien. Stegvis går krukmakare Stefan Andersson igenom drejning, glasyrtillverkning och bränning och delar frikostigt med sig av recept, tekniker och knep. Läs mer »

Denna dag i Boktuggs historia – 12 oktober

2018 var senaste nyheterna att Maryse Condé får Den Nya Akademiens Litteraturpris 2018 och De nominerade till ALMA-priset 2019.

2017 hittar vi ”Tjejerna på höjden” i kampanj mot sexuella övergrepp och Ishiguro – en av många fantastiska Nobelpristagare.

2016 kunde du läsa att Så viktig är biblioteksersättningen – författaren Erika Eklund Wilson berättar, och Nya barn- och ungdomsbokskatalogen släpps lagom till läslovet.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se