fbpx

Dagens boktips med mera – 11 oktober 2019

Dagens jubilerande författare är en klassiker. Förvånad inser jag att han inte finns att köpa på svenska längre. Men ge inte upp – Elmore Leonard är värd att letas efter på antikvariaten.

En deckarförfattare som värnade om orden, in absurdum. Varje kommatecken räknades.

En författare som skrev om sig själv

Elmore Leonard föddes 11 oktober 1925, i New Orleans. Han var en författare som gärna arbetade nära språket, valde sina ord noga. Faktiskt så noga att han ibland verkade fastna i dem. En dag kom en vän hem till honom vid lunch, och Elmore klagade på att han bara skrivit sju ord den dagen. ”Men det är väl bra”, sa vännen, och skrattade lite för sig själv. ”Jo, så klart”, svarade Elmore, ”det är väl mer att jag inte vet i vilken ordning jag ska sätta dem.”

Han tilldelades bland annat Edgarpriset 1984, The Martin Beck award 1985 och The Cartier Diamond Dagger 2006.

Flera av hans böcker filmades och blev stora hits, som Get Shorty och Jackie Brown.

Han var även känd under sitt smeknamn, Dutch, och innan han slog igenom som författare skrev han western-stories anonymt till en tidning, sålde fler än trettio stycken. Skriv-schemat var hårt, och detsamma oavsett vilken dag i veckan: 09.30–18.00.

Han fortsatte skriva långt upp i åldern och vägrade ge upp författandet trots hög ålder. Han slutade inte, det var mer att livet slutade och tvingade honom att lägga undan pennan. Böckerna han lämnade efter sig kändes aldrig gamla, eller halvdana, utan behöll samma gnista som han skrivit med som ung. Elmore dog 2013 88 år gammal.

Nya böcker som släpps idag

Idag släpps det runt 154 titlar på svenska. Här är ett litet urval:

Kreativa Sthlm : en framtidshistoria om Stockholm

Kreativa Sthlm : en framtidshistoria om Stockholm

Att Stockholm rankas högt i Europa när det gäller kreativa näringar är ingen nyhet. Men få inser hur mångfacetterad stadens kreativa företagsvärld är. Nima Sanandaji, tekn dr och konsult, visar i Kreativa Sthlm hur människor inom reklam, design, musik, digitala spelproduktion och andra liknande områden tillsammans bidrar till stadens tillväxt. Läs mer »
Sagan om Babar, den lilla elefanten

Sagan om Babar, den lilla elefanten

De klassiska barnböckerna om elefanten Babar skapades från början av Cécile de Brunhoff som en godnattsaga åt familjens två barn, Mathieu och Laurent.  

Historien blev så populär att barnen bad sin pappa, konstnären Jean de Brunhoff, att illustrera den. Jean fortsatte sedan att skriva och illustrera ytterligare sex Babar-böcker som gjorde serien älskad världen över. Läs mer »

Den första snön

Den första snön

Peter vaknar och tittar ut -- den första snön har kommit! Vi får följa med när Peter utforskar och gläds åt den första snöiga dagen. I Ezra Jack Keats bilderboksklassiker i kollageteknik glöder varje uppslag av oväntade bildlösningar, humor och charm. Boken utkom första gången 1962 och anses idag vara en milstolpe i bilderbokens historia. Läs mer »

Barnskötare : att främja utveckling och lärande

Barnskötare : att främja utveckling och lärande

<P dir=ltr align=left>Barnskötaren ska i sitt uppdrag i förskolan främja barns utveckling och lärande vilket innebär att vara en tydlig del i barnens lärprocesser och medverka i undervisningen. Detta förutsätter att man som barnskötare är insatt i läroplanen, förstår sitt uppdrag och är delaktig i planering och utvärdering av utbildningen. Läs mer »
Dimman

Dimman

Meddelandet kom från ett nummer jag inte kände igen och det stod inte vem som hade skickat det. Allt som fanns var en kort mening: Du är väl inte rädd för spöken?
Och det var så jag drogs in i dimman.
Höstlovet har börjat och Iris bestämmer sig för att hälsa på sin mormor. Mormor Ebba bor i skogen utanför en liten by och Iris älskar att vara där. Läs mer »

Irländska tragedier

Irländska tragedier

En av 1900-talets stora irländska författare i efterlängtad nyutgåva

"En glimrande pärla i bokfloden" BTJ

Irländaren William Trevors romaner är tragedier, vemodigt desillusionerade och lika storslagna som ömkligt mänskliga. Tragedin är hela Irlands, men den kommer till uttryck i varje enskilt livsöde, i nyanserade och inkännande personporträtt. Läs mer »

Rosy & John

Rosy & John

En desperat man, sju bomber och en kamp mot klockan  

Jean Garnier har ingenting att förlora: hans mamma sitter i fängelse, hans flickvän är död och han har blivit av med jobbet. Jean hävdar att han har placerat ut ett antal bomber runt om i Paris och om inte polisen går med på hans krav kommer bomberna att detonera en efter en. Läs mer »

Denna dag i Boktuggs historia – 11 oktober

2018 var senaste nyheterna att Hållbarhet blir viktigare även bland gratis kokböcker och Böcker av Mats Strandberg och Åsa Schwarz kan bli amerikanska tv-serier.

2017 hittar vi Författaren Cecilia Davidsson: Tove Janssons berättelser kommer att leva i all evighet och Ny Femtio nyanser-bok kommer i november.

2016 kunde du läsa att Debutanten Johan Carle ser kollektivt skrivande som en styrka och Författarcentrums nya sajt Skrået ska besvara frågorna om litteraturen idag.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se

Stäng meny