Dagens boktips med mera – 3 oktober 2019

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Edgar Allan Poe försvann och ingen vet var han befann sig under den där veckan innan 3 oktober 1841, då han plötsligt dök upp igen. Ett olösligt mysterium?

Av allt märkligt som hänt författare står Edgar Allan Poes sista dagar i livet ut som den händelse ingen har kunnat förklara. Vad hände egentligen?

En författare som gick upp i rök och en författare som föddes

Ibland händer det författare konstiga saker. Den 3 oktober 1841 hittade man Edgar Allan Poe, efter att han varit försvunnen i en hel vecka. Poe gick ombord på en båt i Richmond och skulle åka till New York. Under turen hade man ett stopp i Baltimore och där passade Edgar på att stiga av för att träffa gamla vänner. De började festa och drinkarna kom i strid ström och sex dagar senare var författaren fortfarande borta.

Han dök alltså inte upp igen förrän en dryg vecka senare. När en av hans vänner till sist hann ifatt honom, så chockades han över skicket som Poe var i. Kläderna var smutsiga och trasiga och den förbryllade minen i hans ansikte talade sitt tydliga språk: här var alla hästarna inte hemma, hos författaren som skrivit bland annat Den svarta katten, Murders in the rue morgue and other tales, Upptäckter under hypnos och Samlade noveller.

Poe togs till en läkare, men fick bäras dit och kunde bara mumla på vägen. Han verkade helt enkelt spritt språngande galen och det tog två dagar innan hans delirium avtog, och han till sist vände sig till läkaren med orden: Gud hjälpe mig. Sedan dog han på plats. Ingen har någonsin fått veta vad som hände, eller var han hade varit.

På samma datum, 3 oktober 1900, föddes Thomas Wolfe som skrivit bland annat Se hemåt, ängel och Huset i den gamla stilen. Han skrev bara fyra böcker under sin livstid. Efter hans död hittade man över 3000 sidor manus. William Faulkner kallade Wolfe för den främste författaren under sin generation.

Nya böcker som släpps idag

Idag släpps det runt 34 titlar på svenska. Men över 430 stycken på engelska, i Sverige.

Smultrontjuven

Smultrontjuven

Ponnypåsen 2019

Ponnypåsen 2019

Denna dag i Boktuggs historia – 3 oktober

2018 var senaste nyheterna att Bokhandlare Anders Karlin fick kulturpris för sitt arbete, Historiska bokserien Släkten firar tio år med sin tionde roman och Litteraturbanken utökar sitt utbud med kåserier.

2017 stod det att läsa att Splitgrid vill lösa bokbranschens likviditetsproblem, Bonnierförlagen tappade 20 procent i försäljning på Bokmässan och Bokmassan 2017 på Heden lockade närmare 11 000 människor.

2016 skrev vi att Book Outlet.se ska fylla ett tomrum på bokmarknaden.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

info@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.