Dagens boktips med mera – 30 september 2019

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Man väljer sin väg, så också författare. Truman Capote gjorde sig känd som en udda figur, som gjorde som han ville, och Louisa May Alcott gick även hon sin egen väg för feminismen.

Truman rörde upp en del känslor med Med kallt blod och Alcott skrev en tidig klassiker om fyra syskon, Little Women.

Idag två olika författare, Truman Capote och Louisa May Alcott

Denna dag släpptes den första upplagan av klassikern Little Women (Unga kvinnor) 1868, en bok om fyra syskon som är löst baserad på författaren Louisa May Alcotts eget liv. Man brukar säga att den delvis är biografisk. Boken blev genast en stor framgång, och har kallats både romantisk och full av äventyr och sätts än idag upp som teater runt om i världen. I jul har dessutom en ny filmatisering av berättelsen premiär.

Alcott har också bland annat skrivit böckerna Rose in Bloom och Eight Cousins or The Aunt Hill. Hon dog 1888, vid 55 års ålder, bara två dagar efter sin fars död. Då var hon känd som en stark feminist och hon förblev ogift hela livet.

På dagens datum föddes också Truman Capote, som skrev Med kallt blod, och Frukost på Tiffany’s, verk som slog stort och som sedan etablerat sig som klassisk litteratur. Han var som störst under 1950- och 1960-talet, och skrev även dramatik. Ibland valde han för sin tid rätt kontroversiella ämnen, som Andra röster, andra rum, om en homosexuell pojkes sökande efter sin plats i tillvaron. Läsvärd, på alla sätt.

Nya böcker som släpps idag

Idag släpps det runt 80 böcker på svenska.

Bravo Bella

Bravo Bella

Denna dag i Boktuggs historia – 30 september

2018 var senaste nyheterna att Bokmässan 2018: Antalet besökare lyfte men en bit kvar till tidigare nivåer och Jonas Axelsson: Drömmen vore att få Bono till Bokmässan 2020 och Söndagstuggare: Tobias Persson och Gussy Löwenhielm om tyckarsamhället.

2017 stod det att läsa att Bokmässan tar ställning mot rasism, och Demonstranter skrämde bort besökare från Bokmässan.

2016 skrev vi att Driven personal väcker besökarnas läslust på Båstad bibliotek.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Ny poesi utforskar mäns våld mot kvinnor

Diktsamlingen Hennes uppgång och fall beskriver en kärleksrelation som inleds med intensiv förälskelse men sedan övergår i våld. Det är Marie Strömbergs debut som författare men flera av dikterna skrev hon redan för 20 år sedan.

– De är inspirerade från samtal jag hade med kvinnor när jag jobbade natt inom psykiatrin. Många hade blivit utsatta för övergrepp och jag började skriva dikter för att bearbeta det jag fick höra. Det kändes viktigt att skriva ner deras berättelser för att dokumentera dem, säger Marie Strömberg.

Några av dikterna handlar om henne själv, men även majoriteten av dem som inte gör det är skrivna i jag-form. Ett stilistiskt grepp för att komma närmare läsaren.

– Jag tycker att det blir starkare i jag-form, men ville också skriva genom betraktarens ögon, säger hon.

Att det blev just poesi beror på att hon tycker om att utforska språket och leka med ord.

– I en dikt måste man väga varje ord och om man byter ut ett ord kan texten få en helt annan betydelse. Jag gillar att man kan uttrycka så mycket med några få rader, säger hon.

Text: Evelina Hertz

(...) Läs hela artikeln »