ANNONS

Dagens boktips med mera – 30 september 2019

Man väljer sin väg, så också författare. Truman Capote gjorde sig känd som en udda figur, som gjorde som han ville, och Louisa May Alcott gick även hon sin egen väg för feminismen.

Truman rörde upp en del känslor med Med kallt blod och Alcott skrev en tidig klassiker om fyra syskon, Little Women.

Idag två olika författare, Truman Capote och Louisa May Alcott

Denna dag släpptes den första upplagan av klassikern Little Women (Unga kvinnor) 1868, en bok om fyra syskon som är löst baserad på författaren Louisa May Alcotts eget liv. Man brukar säga att den delvis är biografisk. Boken blev genast en stor framgång, och har kallats både romantisk och full av äventyr och sätts än idag upp som teater runt om i världen. I jul har dessutom en ny filmatisering av berättelsen premiär.

Alcott har också bland annat skrivit böckerna Rose in Bloom och Eight Cousins or The Aunt Hill. Hon dog 1888, vid 55 års ålder, bara två dagar efter sin fars död. Då var hon känd som en stark feminist och hon förblev ogift hela livet.

På dagens datum föddes också Truman Capote, som skrev Med kallt blod, och Frukost på Tiffany’s, verk som slog stort och som sedan etablerat sig som klassisk litteratur. Han var som störst under 1950- och 1960-talet, och skrev även dramatik. Ibland valde han för sin tid rätt kontroversiella ämnen, som Andra röster, andra rum, om en homosexuell pojkes sökande efter sin plats i tillvaron. Läsvärd, på alla sätt.

Nya böcker som släpps idag

Idag släpps det runt 80 böcker på svenska.

Bravo Bella

Bravo Bella

Denna dag i Boktuggs historia – 30 september

2018 var senaste nyheterna att Bokmässan 2018: Antalet besökare lyfte men en bit kvar till tidigare nivåer och Jonas Axelsson: Drömmen vore att få Bono till Bokmässan 2020 och Söndagstuggare: Tobias Persson och Gussy Löwenhielm om tyckarsamhället.

2017 stod det att läsa att Bokmässan tar ställning mot rasism, och Demonstranter skrämde bort besökare från Bokmässan.

2016 skrev vi att Driven personal väcker besökarnas läslust på Båstad bibliotek.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL